Redactie
Redactie Inspiratie 1 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Al deze producten uit de voorraadkast zijn oneindig lang houdbaar

Er zijn van die producten die je in grote hoeveelheden in huis kunt halen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de houdbaarheid verstrijkt. Deze producten gaan namelijk écht een levenslang mee. Oke goed, bijna levenslang!

De grootste vijand van voedingsmiddelen zijn bacteriën. Wanneer er vocht bijkomt krijgen bacteriën de kans zich te vermenigvuldigen en wordt de kans op bederf erg groot. Als je de volgende voedingsmiddelen echter luchtdicht en op een koele en droge plaats bewaart kan het bijna niet misgaan:

Zout is van zichzelf een conserveringsmiddel en daarom goed houdbaar, zolang je het op een koele en droge plaats bewaart.

Witte rijst – zoals basmati – is oneindig lang houdbaar indien het goed (luchtdicht, koel en droog) wordt bewaard. Bij bruine rijst ligt dat iets anders: deze soort is zo’n 6 tot 12 maanden houdbaar. Dit komt voornamelijk door de aanwezige vetzuren in bruine rijst (die missen in witte), waardoor het sneller bederft.

Honing is járen houdbaar. Ook al kristaliseert of verkleurt de honing, wees niet bang: je kunt het nog prima gebruiken. Als je de pot altijd met de deksel dicht bewaart en wederom op een koude en droge plek, dan kan er weinig misgaan.

Suiker is een zoetstof die nooit over de datum gaat. Zowel bruine, witte als in poedervorm. Let wel op bij met name basterdsuiker dat je het écht luchtdicht verpakt: zodra er vocht bij komt ontstaan er harde klonten.

Helaas zijn niet alle soorten azijn oneindig houdbaar, maar witte azijn gelukkig wel!

Puur vanille extract is duurder dan zijn onnatuurlijke tegenhanger (essence) en daar is een reden voor. De pure variant is veel beter van smaak én veel langer houdbaar.

Als je gedroogde bonen in een donkere, droge en koele plek bewaart blijven ze echt heel lang goed. Houd er wel rekening mee dat oudere bonen langer moeten worden geweekt (denk aan een paar uurtjes extra) voordat je ze kan gebruiken.

Maïzena wordt meestal in grote verpakkingen verkocht terwijl je er vaak maar weinig van nodig hebt. Maar dat geeft niet: bewaar het in je voorraadkast en je kunt het blijven gebruiken! Het heeft namelijk geen houdbaarheidsdatum. Houd het pak wel goed dicht of bewaar in een luchtdichte pot.

Zolang je puur ahornsiroop (dus niet een mix met andere smaakmakers en zoetstoffen) ongeopend laat, blijft het houdbaar.

Melk in poedervorm kan nog wel eens handig zijn om in huis te hebben. In een uiterst geval als back-up voor in de koffie of voor in de keuken. En ook dit is járen houdbaar!

De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben.

Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.