Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 4 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Karwijzaad: een anijsachtige, kruidige en warme specerij

Karwijzaad smaakt anijsachtig, kruidig en warm. In Duitsland kom je het ontzettend veel tegen op broden. Ook de daar zo geliefde pretzels (Brezel in het Duits) worden verkocht met een dikke laag karwijzaad erop, als waren het sesamzaadjes of pompoenpitten. Maar wat is karwij eigenlijk? En waar kun je het allemaal in gebruiken?

Wilde komijn

Kummel is het Duitse woord voor karwij. In Nederland noemen we karwijzaad ook wel wilde komijn. Komijn en karwij lijken dan ook sterk op elkaar: zowel qua uiterlijk als qua smaak. Komijnzaadjes zijn iets langer en recht, karwij is licht gebogen en iets ronder.

Allebei hebben ze die anijsachtige, warme, kruidige smaak, máár karwijzaad smaakt een stuk sterker en scherper. Ga er dus spaarzaam mee om.

Mooie bijkomstigheid: karwijzaad gaat maagklachten als een opgeblazen gevoel, krampen en winderigheid tegen. Tegelijkertijd bevordert het je eetlust.

karwijzaad

Wortels

De zaadjes komen van de karwijplant. Die lijkt sterk op de venkelplant, maar bevat witte bloemen in plaats van gele. De planten groeien in West-Azië, Europa en Noord-Afrika en ook gewoon in Nederland. Wij exporteren ze veel naar Duitsland en Oostenrijk.

Karwijplanten zijn familie van de wortel en naast de zaadjes zijn de wortels van deze plant ook eetbaar. Even koken is het devies, net als bij gewone wortelen.

De zaadjes worden voornamelijk gebruikt in gerechten als Elzasser zuurkool, ragouts en bepaalde kazen. Wij kennen het vooral uit de bakkerijen in Duitsland.

Karwijzaad broodjes

Koken met karwij

Wat kun je zelf zoal met dit stoere zaadje? In zelfgebakken brood verwerken dus. Maar karwijzaad is ook heel lekker bij kool (door de coleslaw bijvoorbeeld, of bij gebakken spitskool), in soepen (van groentesoep tot bietensoep), maar ook bij vlees. Lamsvlees of varkensvlees vooral, maar een paar gegrilde kippenbouten met karwij zijn ook heel lekker.

Het is bovendien te gek in een Indiase curry, door de bombay aardappeltjes of een shakshuka. Of verwerk het in een quiche: karwij en kaas gaan goed samen.

En probeer het ook eens in combinatie met sinaasappel. Zo geef je een bijzondere twist aan zelfgebakken koekjes of cake…

kip met karwijzaad

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.