Redactie
Redactie Inspiratie 24 sep 2016
Leestijd: 1 minuut

Een heerlijke Surinaamse snack: bara

Een bara is een heerlijke Surinaams/Hindoestaanse snack, die je steeds vaker in Nederland ziet. Wij doken erin.

Bara’s zijn gemaakt van gekruid deeg dat wordt gefrituurd. Het deeg wordt gemaakt op basis van urdi meel (gemaakt van mungbonen) en tajerbladeren (soms vervangen door verse spinazie).

Kruiden die in het deeg gaan, zijn onder andere komijn, knoflook, kurkuma en chilipeper (of lekker hete madame jeanette pepers).

Je kunt ze zo eten, als een soort hartige donut, of met een lekker pittige sambal. Maar je kunt ze ook opensnijden en vullen met allerlei lekkers, zoals kip en kousenband, of bakkeljauw.

De Indiase variant op deze snack heet vada. Deze worden ook vaak met aardappelmeel of gemalen kikkererwten gemaakt.

Bron: Sweety4all

Zelf eten of maken

Lekkere bara’s eet je bij Waterkant in Amsterdam, of bij talloze Surinaamse eethuisjes en rotishops door het land.

Zelf kun je ze natuurlijk ook heel goed maken. Helemaal from scratch (een goed recept vind je hier), of met een beetje hulp. Bij Hindoestaanse winkels en sommige toko’s kun je namelijk een prima kant-en-klare bara deegmix kopen.

?.. #tweedebroodje #alwayshungry #rotishop #dedom #utrecht #barakip #zofoutmaarzolekker #haaaveanicedaaaaay

24 Likes, 2 Comments – Trang.. (@xtranggg) on Instagram: “?.. #tweedebroodje #alwayshungry #rotishop #dedom #utrecht #barakip #zofoutmaarzolekker…”

Die meng je met (lauw) water, goed kneden en het deeg laten rijzen. Vervolgens maak je er balletjes van, die druk je plat. Je kunt er een gaatje in het midden uit steken (net als bij een donut). En dan frituren in hete olie, de bara’s laten uitlekken en serveren met je favoriete toppings.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.