Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 16 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

5 x bijzondere soorten peper die je nog niet kende (van cubebe tot sansho)

Iedereen heeft wel ‘gewone’ zwarte peper in het keukenkastje staan, maar wist je dat er nog veel meer bijzondere soorten peper bestaan? Wij doken in de wereld van een paar van de meest bijzondere (en lekkere) peperkorrels, die we steeds vaker tegenkomen. Gelukkig maar.

Experimenteer eens wat vaker met de huis-tuin-en-keuken-peper die je in je kastje hebt staan en vervang ‘m door een soort die je nog niet kende. Of drop een paar van deze peperkorreltjes in een glas gin-tonic. Superlekker!

Hieronder 5 x soorten peper die je nog niet kende:

Cubebe peper

Cubebe is ook wel bekend als ‘staartpeper’. Dat komt doordat de peperkorrels beschikken over een minuscuul staartje. Ze zijn afkomstig uit Indonesië en specifiek uit Madura: een eiland ten noorden van Oost-Java. Leuk weetje: het eiland is ook de grootste leverancier van zout in Indonesië. Ze zitten daar dus goed in de zout & peper.

De smaak van deze peper wordt omschreven als fruitig en komt in de buurt van piment (allspice). De jongens van Brandt & Levie zijn dol op cubebe peper en stoppen ‘m zelfs als steringrediënt in hun droge worst.

Vanzelfsprekend wordt de peper ook veel gebruikt in de Indonesische keuken, maar ook in Noord-Afrikaanse tajines is de staartpeper een geliefd ingrediënt. Cubebe komt ook voor in de specerijenmix ras el hanout. Ook zou de staartpeper één van de originele ingrediënten van de pepernoot zijn, aldus culinair historica Lizet Kruyff

Cette semaine cap sur l’île de Java en Indonésie pour vous faire découvrir la récolte du Poivre Cubèbe. | #terreexotique #gastronomie #civilisation #cubebe #pepper #indonesie #recolte

104 Likes, 2 Comments – Terre Exotique (@terreexotique) on Instagram: “Cette semaine cap sur l’île de Java en Indonésie pour vous faire découvrir la récolte du Poivre…”

Sansho peper

Tijdens een workshop ramen bouillon maken in New York leerden we dat sansho peper weleens hét geheime ingrediënt zou kunnen zijn voor een fantastische ramen. Deze peperbesjes zijn het Japanse neefje van de Chinese szechuanpeper. Ze lijken qua uiterlijk ook nogal op elkaar, maar sansho peper is licht van kleur, waar szechuan peper donkerder is, met een ietwat rode gloed.

Beide neven smaken wat naar citroen, maar de variant uit Sichuan is wat milder en sansho juist wat scherper. Als je goed je best doet, proef je er ook een vleugje munt en citroengras in terug. Ze zijn te koop in hun originele vorm: als gedroogde groengele besjes, maar ook in een gemalen variant bij de toko.

Sansho is dus lekker in de ramen, maar ook over een gevuld eitje, in een cocktail met een Japanse twist (er wordt zelfs gin en whisky mee gemaakt) en bij al wat Japans is.

Quel bonheur de recevoir du Sansho en direct du Japon et venant de la très respectable Maison Kaneichi ??? Un parfum d’agrumes incroyable et sans graine gage d’une très grande qualité. . . . . . #epices #epicesbio #organicspices #sansho #sanshopepper #baiesdesancho #veganfood #poivredujapon #japanesepepper

44 Likes, 7 Comments – Place des Epices (@placedesepices) on Instagram: “Quel bonheur de recevoir du Sansho en direct du Japon et venant de la très respectable Maison…”

Timut peper

Sansho en szechuan hebben nóg een neefje: timut peper. Zeg maar het donkerste korreltje van het stel.

Deze bijzondere en exotische pepersoort komt uit de bergen van Nepal. Hij heeft datzelfde verdovende als szechuan en sansho en ook een vleugje citrussmaak. Dat maakt het ook weer een frisse peper.

Timut peper is lekker bij vis, oesters, maar ook op desserts. Daarin doen het exotische en het frisse van dit peperbesje het namelijk héél goed.

Nepalese timut peppercorns. Very fragrant almost citrussy leaving a slight numb when in contact on the tongue. One of my fave spices. #timutpepper #sichuanpepper #ingredientsmatter #asianingredients #asiancuisine #sichuan #upclose #exploretocreate #tastebuds

28 Likes, 5 Comments – Eva van Heije (@eva.vanheije) on Instagram: “Nepalese timut peppercorns. Very fragrant almost citrussy leaving a slight numb when in contact on…”

Lampong peper

De favoriete peper van topchefs: lampong. Waarom? Omdat deze peperbessen net iets pittiger en sterker van smaak zijn dan gewone zwarte peper. Dat komt doordat ze meer piperine bevatten; het hoofdbestanddeel van zwarte peper dat zorgt voor de pit in zo’n klein korreltje. En over klein gesproken: lampong peper is ook nét iets kleiner dan een gewone peperkorrel. De peperbesjes worden ook iets eerder geplukt.

Lampong peper is afkomstig uit Indonesië, uit de plaats Bandar Lampong op Zuid-Sumatra. De specerij is lekker op vlees (doet het ook heel goed als een kruidenkorstje om je steak) en in zelfgemaakte chai. We zijn ‘m ook al tegengekomen als korstje op kaas, door chocoladerepen en bonbons en over de aardbeien. En wat dacht u van cacio e pepe?

Have I said lately how much I love my friends and what I do? I’m learning to make a traditional Vietnamese Beef Phó at the request of one of my bestest friends, @heather_cribb89 The stock alone takes about 9 hours, but my house smells SO amazing!! I blanched my bones before roasting to clarify the impurities. I do think I need a larger stock pot; also maybe an investor Or sugar daddy to provide the occasional piece of equipment, like a larger stock pot, LOL. * * #phó #phaseone #laboroflove #familymeal #cinnamonsticks #staranise #cloves #lampongpeppercorns #pinkpeppercorns #sichuanpeppercorn #brisket #beefbones #foodporn #eater #foodgasm #beernerds #foodstagram #forkyeah #chefsroll #eater #feedfeed #dishndames #pawleysislandsc

43 Likes, 1 Comments – Josie L Allen (@_josie_allen) on Instagram: “Have I said lately how much I love my friends and what I do? I’m learning to make a traditional…”

Lange peper

De opvallendste in het rijtje is de lange peper, ook wel pippali of Bengaalse peper genoemd. Deze peper is namelijk de langste peperkorrel die je ooit hebt gezien. De peperkorrels kunnen tot zo’n 3 centimeter lang zijn.

Lange peper komt oorspronkelijk uit de Himalaya, maar wordt nu vooral geoogst op Java, Indonesië. De lange peper is pikant en kruidig en wordt regelmatig in een lekkere gin-tonic gedropt. Ze kunnen ook in de soep of stoof (gewoon laten meetrekken en er vlak voor het opdienen uitvissen). Maar een beetje raspen over de slagroom op je warme choco is ook een puik idee.

Meer over peper:

Zondag 15 juli zijn we weer aanwezig tijdens de gezellige, intieme streekmarkt op Landgoed Heerdeberg te Cadier en Keer. Ook deze keer heeft Fonzzo Delicatessen weer een klein maar uitgelezen assortiment van fijnste pepers bij zich. Op bijgaande foto zie je de zogenoemde Lange Peper (Piper Longum). Deze op wilgenkatjes lijkende peper staat in de oude Aryuvedische keuken en geneeskunst bekend als Pipali. Behalve dat het bijzonder lekker is in je stoofpotje, worden er ook allerhande heilzame eigenschappen aan toegeschreven. Kom morgen -15 juli- langs bij de kraam van Fonzzo Delicatessen en laat je verrassen door het kenmerkende aroma van de Lange Peper. ?????? #Maastricht #streekproducten #streekmarkt #eten #lekkereten #delicatessen #lekkerbek #aryuvedisch #pipali #piperlongum #langepeper #Heerdeberg

26 Likes, 0 Comments – Fonzzo Delicatessen (@fonzzodelicat) on Instagram: “Zondag 15 juli zijn we weer aanwezig tijdens de gezellige, intieme streekmarkt op Landgoed…”

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.