Culy
Culy Inspiratie 21 dec 2016

Zo maak jij thuis de beste roti

Roti is een van de meest populaire afhaalmaaltijden, maar wist je dat thuis maken ook helemaal niet zo lastig is? Van kip tot geit of lam, zo maak jij de lekkerste Surinaamse roti.

We focussen hier even op het vlees, zelf de roti plaat (de hartige pannenkoek waarmee je de roti eet) is nogal tijdrovend en vergt veel oefening. Gelukkig is er genoeg van goede kwaliteit te koop; een bezoekje aan de Surinamer en je hebt een lekkere plaat te pakken.

Masala

De grote smaakmaker in roti is Hindoestaanse masala, niet te verwarren met Indiase garam masala. Masala is een mengsel van gedroogde specerijen, in de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper.

Belangrijk hierbij is dat je goede kwaliteit masala gebruikt, dit proef je echt terug. Het beste kan je naar de Surinamer om masala van het merk Arva te halen. Deze wordt geïmporteerd uit Suriname en geeft het gerecht veel meer smaak dan de masala die je bij de supermarkt haalt.

Vlees

Onze favoriet is roti geit, maar je kan het ook van lamsvlees of kip maken. Haal wel vlees waar nog bot aan zit, als je dit mee stooft met het vlees geeft dit extra smaak af.

Gebruik je geiten- of lamsvlees, ga dan voor een vetter stuk vlees, zoals schouder of nek. Voor roti kip gebruik je het beste dijen of -poten met bot.

Aan de slag

Ieder huishouden heeft weer een eigen variant op deze Surinaamse klassieker. De verhoudingen zijn dus heel persoonlijk, varieer vooral en kijk wat jij het lekkerst vindt.

Om te beginnen stamp je knoflook en madame Jeanette-pepertjes fijn in een vijzel. Haal bij de madame Jeanette de zaden er uit, zo kan je een groter stuk van de peper gebruiken zonder dat je in de fik staat. Meer smaak, dus!

Doe hier masala bij, voor 1 kilo vlees gebruik je ongeveer 3 flinke eetlepels, en een klein beetje water zodat het iets vochtiger wordt. Als je geiten- of lamsvlees gebruikt is het ook lekker om nog een extra tik komijn toe te voegen.

Braad het vlees goed aan en haal het uit de pan. Doe zonnebloemolie in de pan en bak hierin ui glazig, maar niet bruin. Doe het mengsel van knoflook, madame Jeanette en masala erbij. Doe vervolgens het vlees terug in de pan en laat alles even op middelhoog vuur bakken.

Het vet aan het vlees begint zo te smelten, waardoor de kruiden extra worden aangezet en meer smaak krijgen. Blijf wel constant roeren, want de masala brandt snel aan. Mocht het te snel gaan dan giet je er een scheutje water bij, maar het moet nog niet gaan stoven. Doe dit een minuut of 5 tot 7.

Doe vervolgens zo veel heet water bij het vlees dat het helemaal onder staat en breng het op smaak met zwarte peper. Wacht nog even met het zout, het water gaat namelijk nog inkoken en je wil niet dat het té zout wordt. Je kan nu nog een bouillonblokje toevoegen, maar als je vlees met bot gebruikt is dit eigenlijk niet nodig.

Laat het vlees in 2 tot 3 uur op een laag vuurtje stoven tot het mals is maar nog wel bite heeft. Breng het vlees nu op smaak met zout.

Kouseband

Roti is wat ons betreft niet compleet zonder kouseband. Snijd deze in stukjes en blancheer heel kort, bak het daarna op in de pan met wat kleine gedroogde garnalen (die moet je wel eerst even weken) en voeg zout en peper toe. Je kan er eventueel ook nog wat ui en knoflook bij meebakken.

Aardappels

Als je er ook aardappels bij wil eten kan je deze het beste even apart koken in gezouten water en daarna mengen met de saus.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

Word lid van de lekkerste community van Nederland

Reageer op artikel:
Zo maak jij thuis de beste roti
Sluiten