Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 1 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe herken je goede tahin?

Tahin, tahini, tahina, techina,… Al deze benamingen komen eigenlijk op hetzelfde neer, namelijk een goddelijke pasta van sesamzaad. Maar wist je dat er heel wat verschil zit tussen de verschillende soorten tahin die je in de supermarkt vindt? Wij zochten uit hoe je de allerbeste tahini herkent.

First things first

De eerste vraag die we ons stellen is: hoe kan het eigenlijk dat er zoveel verschil zit in eenzelfde product? In feite is tahin immers niet meer of minder dan gemalen sesamzaadjes. Het antwoord zit ‘m in meerdere factoren.

Ten eerste is er verschil in de kwaliteit van het sesamzaad, wat te maken heeft met de kwaliteit van de grond en dus verschilt van regio tot regio. De meeste tahina uit de supermarkt mag dan wel met sesamzaad van India of het Midden-Oosten gemaakt zijn, toch blijkt het beste sesamzaad afkomstig te zijn uit Ethiopië.

Daarnaast zit er verschil in het al dan niet pellen van de sesamzaadjes (pel je ze niet, dan krijg je een donkerdere pasta) en het al dan niet roosteren van de sesamzaadjes. Deze factoren drukken allemaal een stempel op de smaak van tahin.

Zo herken je goede tahin

Proef je tahin zoals ‘ie hoort te smaken, dan proef je een licht getoaste, rijke en nootachtige smaak. Het mag een beetje bitter smaken, maar zeker niet té. Qua mondgevoel moet het plakkerig en zijdeachtig aanvoelen. Wil je er zeker van zijn dat al die factoren aanwezig zijn? Kijk dan naar het volgende zaken:

1. Kijk naar de regio

Een eerste check die je kan doen is kijken naar de afkomst van de sesam. Zijn de sesamzaadjes afkomstig uit Ethiopië? Dan zit je sowieso goed. Ook Ottolenghi bevestigt dit, hij prijst de Ethiopische sesamzaadjes omwille van hun unieke, rijke smaak.

Kan je dat niet vinden, dan is tahin van merken uit Israël, Libanon en Palestina een betere keuze dan die uit Griekenland of Cyprus, vertelt Ottolenghi.

2. Kijk naar de olievorming

Op de meeste tahin die je vindt in de supermarkt drijft een flinke laag olie. Dat wijst echter op tahin van minder goede kwaliteit, zegt Alison Roman (en 12 andere chefs) in NY Mag.

Het beste kies je dus tahin uit met het minste aantal olie, dat is een teken van versheid en kwaliteit van de sesamzaadjes.

3. Kijk naar de kleur

Tot slot is ook de kleur van belang. Kleur is immers een indicatie van het al dan niet roosteren of pellen van de sesam. Grofweg is donkerdere tahin bitterder en scherper van smaak en is lichtere tahin subtieler en romiger.

De meeste experts geven de voorkeur aan de lichte variant. Nadia en Merijn (van SOUQ) hameren er bijvoorbeeld op dat enkel de witte, romige geschikt is voor het maken van hummus en ook Ottolenghi’s favoriete tahin is eerder licht van kleur.

4. Doe de smaaktest

Nou goed, eigenlijk zit het allerbelangrijkste advies dat we krijgen van experts ‘m in de volgende vraag: zou je de tahin straight out of the jar willen eten met een eetlepel?

Bij tahin van goede kwaliteit zou het antwoord volmondig ‘ja’ moeten zijn. Tahin waarbij de zaadjes te sterk geroosterd zijn, zijn te bitter om puur te eten en minder verse tahin droogt al gauw uit tot een kurkdroge pasta. Goede tahin hoort dus romig, zacht en smeuïg te zijn.

Waar kun je goede tahin kopen?

Esther van Esther’s Cookery tipte onlangs de Al Arz Tahini, te herkennen aan een plastic pot met rood deksel (die vind je in haar eigen webshop, bij Sir Hummus of bij Mouwes). En ja hoor, ook Ottolenghi zet die laatste tahin op nummer 1.

Van het supermarktaanbod vinden wij de tahin van SOUQ daarnaast de beste. Dat vonden we al langer, maar nu we dit artikel schrijven, merken we ook dat ‘ie aan alle criteria voor goede tahin voldoet.

Meer over exotische producten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.