Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 15 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… het afhaalmenu van Fico & WT Urban Kitchen in Utrecht

De Utrechtse restaurants Fico en WT Urban Kitchen spannen samen in deze bizarre corona-tijd. Niet zo gek, want ze zijn van dezelfde eigenaren. Toch zijn we heel benieuwd wat de twee populaire hotspots in Utrecht samen hebben gekookt. Culy ging een afhaalmenu bij ze ophalen, op gepaste afstand: voor de deur bij Café Brutal in de Watertoren in Utrecht.

Afhalen in Utrecht

De lijst met restaurants in Utrecht waar je nu kunt afhalen breidt zich steeds verder uit. Gelukkig, want we willen ook onze Utrechtse hotspots heel graag steunen waar het mogelijk is.

Fico en WT Urban Kitchen hebben nu samen een 4-gangenmenu voor je in petto, dat je voor twee (totaalprijs € 65,-) of drie personen (totaalprijs € 97,50) kunt bestellen. Woon je in Utrecht, dan bezorgen ze ook bij je thuis. Je kunt er ook nog brood met hun befaamde luchtig opgeklopte beurre noisette boter bij bestellen (tip: doen!), wijnen en hun eigen bieren.

Zalm met couscous
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Het afhaalmenu van Fico en WT Urban Kitchen

Gelukkig: het afhaalmenu is heel fool proof voor ons ingepakt. Voor het voorgerecht – couscous-salade met zalm – hoeven we letterlijk alleen alles op een bord te leggen. Garnituursalade op de zalm, dressing van groene kruiden rondom het gerecht gieten en voilà.

We vinden dit overigens een erg lekker en verfijnd gerechtje: clean, simpel en echt lente. En wat een fantastische zalm!

tom kha kai soep met garnalen
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Het tussengerecht is een soepje: tom kha kai met garnaal, bosui en peper. Even opwarmen in een pannetje of in de magnetron en garneren met bosui en koriander-olie is de opdracht. Best verrassend om zo’n Thaise soep in je menu voorbij te zien komen, maar beide restaurants zijn dan ook niet vies van een uitstapje naar diverse wereldkeukens. De soep is zacht, romig en troostend. Precies wat we in deze tijd wel kunnen gebruiken.

We missen nog een klein beetje zuur en pit: de ingrediënten waarvan je mond samentrekt en die tom kha kai naar ons idee extra lekker maken. Anderzijds snappen we ook dat er misschien juist bewust voor een minder intense versie gekozen is. Hoe dan ook is de soep mooi in balans en erg lekker.

Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Limburgs zuurvlees

Voor het hoofdgerecht moeten we even wat dingen opwarmen. De aardappel met kruidenmosterd mag 7 minuten in de oven, de asperges mogen met twee eetlepels water vier minuten in een pan. Ook het zuurvlees mag in een pannetje worden opgewarmd. De jus idem dito.

De uitleg over het ‘afmaken’ van de gerechten is heel duidelijk en zelfs de opmaak is goed beschreven. En er is ook een video waarbij je de kunst kunt afkijken. Ook wel fijn, want als je ‘thuis uit eten’ gaat, wil je toch ook een beetje verliefd naar je bord staren.

Daarnaast kunnen we niet anders dan concluderen hoe knap we het vinden dat de restaurantkeuken zich zo snel heeft weten te transformeren tot tijdelijk afhaalrestaurant, met gerechten waarvan ook thuis de cuisson nog helemaal on point is (die asperges! Precies goed al dente). Dat moet geen sinecure zijn geweest.

Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Het dessert

Ook het dessert is er weer eentje om je lepel bij af te likken. En het is ook nog een knapperd: al vanaf het moment dat de tasjes bij thuiskomst opengingen, vroegen we ons af wat die gele spiraal toch was. Het antwoord: lemon curd. En een waanzinnig lekkere ook nog. Heel zacht, zonder dat extreem zoete en zure dat lemon curd vaak kan hebben. Het is romig en boterig: altijd goed.

Ook de chocolademousse is heerlijk en niet te zoet en de chocoladekruimels eten weg als koek. Doe ons hier een zak van en we komen ‘m met liefde elke week bij ze afhalen.

Het afhaalmenu van Fico & WT Urban Kitchen in Utrecht is online te bestellen en af te halen op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 16:00 en 18:00 uur bij Café Brutal (onderin de Watertoren aan Heuveloord 25). 

Meer Culy haalt af:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.