De katsu sando trend dendert voort: 5 hele opvallende exemplaren

De katsu sando trend gaat door! Niet alleen duikt deze geliefde Japanse snack steeds vaker op in Londen, Australië en New York, er worden ook nog eens bijzondere – zo niet bizarre – varianten op bedacht. Wij zetten ze op een rijtje, voor een mix van plezier, verbazing en inspiratie.

Want wat dacht je van een watermeloen katsu of een katsu sando met een dikke plak mortadella? De katsu sando trend dendert in rap tempo voort. De vraag is: dendert u mee?

Zelf maken? Check dit recept voor katsu sando

Watermeloen katsu sando

De meest opvallende in dit rijtje van bijzondere katsu sando’s is de watermeloen katsu. Jawel: een ‘steak’, die is nagebootst met watermeloen. De chef van Harry & Ida’s in New York heeft er zowel carnivoren als vegans mee op de kast weten te jagen, maar hij gaat er ondertussen wel viral mee.

De creatie is dan ook afkomstig van dezelfde chef die de gerookte watermeloen bedacht, die eng veel op een gerookte ham lijkt. Hij pakt het serieus aan: hij legt een hele watermeloen in een mengsel van zout, as en specerijen, daarna wordt de meloen 7 tot 9 uur gerookt en vervolgens nog geroosterd. Voor de sando wordt daar een dikke plak van gewenteld door panko, gefrituurd en geserveerd met zijn eigen sappen en Dijon mosterd.

Happy #worldveganday 🍉🍉🍉

319 Likes, 11 Comments – Harry & Ida’s (@harryandidas) on Instagram: “Happy #worldveganday 🍉🍉🍉”

Iberico katsu sando

Geef dan ons maar liever de Iberico katsu sando. Deze creatie bevat een dik, sappig stuk Iberico van de nek van het varken, kool, xo-saus van sjalotten en een Britse brown sauce gemaakt met frambozen. Zoet, zuur, knapperig, zout, juicy: wij proefden ‘m onlangs zelf in Londen (oké, twee keer) en dit broodje heeft álles.

De Iberico katsu sando dook voor het eerst op in het pop-up restaurant van Tata Eatery en werd meteen een enorme hit. Inmiddels hebben ze een vaste stek met hun eetkraam Tōu in het Arcade Food Theatre: een nieuwe, hippe foodhal in Londen. Ook serveren ze hun eten – en dus ook deze sandwich – bij de bijzondere cocktailbar Tayēr + Elementary.

Deze fantastische katsu sando at ik bij @tou_london, gevestigd in het nieuwe @arcadelondon. En vooruit: stiekem had ik ‘m een paar dagen eerder ook al op bij @tayer_elementary, maar hij was dan ook so damn good! Gemaakt van Iberico en dan het smakelijke deel van de nek, op brioche met xo-saus van sjalotten en een Britse ‘brown sauce’ met frambozen. Ik vrees dat mijn eigen versie van de katsu sando, die ik hiervoor goddelijk vond, nog even terug naar de tekentafel moet na het proeven van deze Britse jongen. Sjonge. #toulondon #katsusando #tayerelementary #arcadefoodtheatre #londoneats #londonrestaurants #iberico #foodiegram #iberiankatsusando

61 Likes, 3 Comments – Nancy van Batenburg (@nenznenz) on Instagram: “Deze fantastische katsu sando at ik bij @tou_london, gevestigd in het nieuwe @arcadelondon. En…”

 

Met zeeduivel-wang (van Gordon Ramsay!)

De beroemde chef Gordon Ramsay opende onlangs een nieuw restaurant in Londen, dat Lucky Cat heet. Je eet er Aziatisch geïnspireerde gerechten, zoals pork belly met yuzu-mosterd en Japanse Nikka-whisky, garnalentoast met sesam-kimchi en sushi en sashimi.

Maar het opvallendste gerecht op de kaart, is Ramsay’s variant op de katsu sando. Zijn versie bevat namelijk wang van zeeduivel. En we weten allemaal dat de wangen van de vis vaak het meest delicate stukje zijn. Je krijgt er een wasabi-zeewier saus bij.

This place is a triple threat… @luckycatbygordonramsay has a menu to make your mouth water, a killer cocktail list and vibes that make you not want to go home! I spent the night enjoying the Chef Selection of Sushi & Sashimi, Crispy Tofu & Avo Bao and my favourite; Saikyo Miso Black Cod.

940 Likes, 22 Comments – Londonfoodboy (@londonfoodboy) on Instagram: “This place is a triple threat… @luckycatbygordonramsay has a menu to make your mouth water, a…”

Mortadella katsu sando

Bij Katana Kitten in New York sprongen ze ook op de katsu sando-trend. Ze bedachten de Mortadella Katsu Sando. Mortadella ken je wel als die zijdezachte en flinterdunne worst met een vrolijk stippenpatroon van stukjes vet.

De Japans-Amerikaanse bar sneed er een dikke plak van, gaf ‘m een knapperige korst van panko en frituurde ‘m. Daarbij gaat tonkatsu saus, Dijon-mosterd en daiichi brood: Japans witbrood. Overigens zijn zij niet de enige: ook bij Ethel’s Grill in Honolulu (Hawaï) kun je je tanden in deze sando zetten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door KATANA KITTEN (@katanakitten_nyc) op

Katsu Egg Sando van Dominique Ansel

Als patissier Dominique Ansel (die van de cronut) en het beroemde hamburgerrestaurant Shake Shack samenwerken, wéét je dat dat iets goeds gaat opleveren. Ook zij stortten zich op de katsu sando, maar gooiden die in de mix met de Japanse sandwich met omelet.

Hun Katsu Egg Sando is een ontbijtsandwich met daarop gestoomde omelet, gehuld in een korstje van panko en gefrituurd. Met een beetje miso-honingmayo erbij. De sandwich werd helaas maar twee dagen lang verkocht bij één vestiging van Shake Shack in New York. Toch wilden we je deze bijzondere sando niet onthouden, want zeg nou zelf: daar krijg je toch bere trek van?

It’s so floofy. @dominiqueansel x @shakeshack Katsu Egg Sando. Get up bright and early tomorrow if you want one at #shackinnovationkitchen. 📷 @mikejchau #cronutgirl #dominiqueanselbakery #shakeshack #shackfan #katsueggsando

1,636 Likes, 30 Comments – #cronutgirl (@cronutgirl) on Instagram: “It’s so floofy. @dominiqueansel x @shakeshack Katsu Egg Sando. Get up bright and early tomorrow if…”

Reageer op artikel:
De katsu sando trend dendert voort: 5 hele opvallende exemplaren
Sluiten