Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 15 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Van zoute karamel tot kreeft: het lekkerste uit Bretagne

Bretagne staat niet alleen bekend om haar blauw-met-witte streepjestruien, maar ook om haar lekkere gerechten en streekproducten. Hier moet je naartoe voor kreeft, boter en zoute karamel. Klinkt niet slecht hè?

De Franse streek ligt in het noordwesten van Frankrijk, aan de Atlantische oceaan. Wat bijzonder is aan ingrediënten uit Bretagne, is dat ze op natuurlijke wijze worden gezouten door de zeewind.

De meest verse kreeft verorberen op een Bretons terras

Zout

Zo aten we bij restaurant Verjus in Parijs onlangs wortelen, bieten en knolraap met een dip van witte bonen uit Bretagne; allemaal heerlijk zilt door de Bretonse zeewind.

fleur de sel

Het beroemde ‘fleur de sel’ zout komt dan ook uit deze regio: het wordt gewonnen in het Middeleeuwse stadje Guérande.

Datzelfde zout gebruiken ze ook in hun caramels beurre salé, die hier ongelooflijk lekker zijn. Yep, zoute karamelsnoepjes! Ze serveren zelfs roomijs met caramel beurre salé.

caramels beurre sale Bretagne

Bretons ontbijt

Volgens chef Rachel Khoo is Bretagne een van de beste streken van Frankrijk om te ontbijten, met name vanwege de goede zuivelproducten uit deze regio. Dikke, romige zuivel, bijvoorbeeld le lait Ribot; een soort botermelk, die wij dan weer kennen als karnemelk.

En over boter gesproken: de kouign-amann een ronde boterkoek – soms in meerdere kleine versies -, is hier subliem. De gebakjes worden gemaakt met veel boter en suiker. Die worden gestapeld in laagjes, vergelijkbaar met bladerdeeg, maar dan met gistdeeg.

Door al die laagjes en de boter en suiker worden ze karamelkleurig en knapperig. Check Rutger Bakt maar eens voor een recept.

Ook goddelijk zijn sablés bretons: brosse koekjes van zanddeeg. Rachel Khoo bedacht een versie met parmezaanse kaas, tomaat en oregano waarvan wij het recept eerder met je deelden.

sablés uit Bretagne

Hemelse boter

Boter is ook een bekend streekproduct uit Bretagne. Fransman Yves Bordier is hier de koning van de boter: hij heeft een winkel, een restaurant en zelfs een botermuseum.

Tot zijn specialiteiten behoren boter van zeewier en boter met vanille uit Madagascar. Als je net zo in vervoering kan raken van boter als wij, moet je echt even dit filmpje kijken:

Galettes

Van boter is het een klein stapje naar de crêpes van de Franse regio. Opvallend zijn met name de galettes die je hier kunt eten; hartige crêpes van boekweitmeel, ‘blé noir’ geheten. Dit meel heeft zelfs zijn eigen keurmerk. Pluspunt: galettes zijn glutenvrij.

Ze maken er hun eigen, Bretonse versie van de hotdog mee: een galette wordt strak om een gegrild worstje met zwarte peper gewikkeld. Et voilà: le galette-saucisse. De Bretons eten dit als snack, maar ook als ontbijt.

oesters Bretagne

Blauwe Bretonse kreeft

Zo’n regio aan de Atlantische oceaan staat natuurlijk vooral bekend om haar vis en schelpdieren. Mosselen, Sint-Jakobsschelpen, oesters en kokkels behoren tot de mooiste culinaire producten van Bretagne. Oesters zijn hier in verhouding tot Nederland spotgoedkoop.

Maar het bekendste culinaire product uit Bretagne is misschien wel de Bretonse kreeft. Le Homard Bleu, blauwe kreeft, is een spectaculaire soort: deze Bretonse kreeft is donkerblauw.

In deze video van Mind of a Chef kookt Ludo Lefebvre samen met Alain Passard Bretonse kreeft op twee manieren:

Bretagne staat trouwens niet alleen bekend om haar verse vis: ook ingeblikte vis is hier een ware delicatesse. Met name de sardientjes uit blik zijn hier top. Bart van Olphen weet daar alles van…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.