Claire de Court
Claire de Court Kooktips 2 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

8x glutenvrije alternatieven voor gewone tarwebloem

Of je nou een speciaal dieet volgt, gasten op bezoek krijgt die geen gluten eten, of zelf coeliakie hebt: glutenvrije alternatieven voor bloem zijn altijd handig om te kennen. Bovendien zijn veel opties voor de hand liggender dan je denkt.

Wij hebben 8 glutenvrije alternatieven voor tarwebloem voor je op een rijtje gezet, op basis van hoe lekker ze zijn én hoe makkelijk ze te krijgen zijn.

Ook interessant: Hét grote overzicht over glutenvrij bakken

Boekweitmeel

Dit wist je misschien niet, maar boekweitmeel is glutenvrij. Het heeft een ietwat notige smaak als je het vergelijkt met normaal tarwemeel.

Boekweitmeel is een enorm effectief bindmiddel. Ook is het heerlijk om pannenkoeken mee te maken of andere dingen mee te bakken. Het is makkelijk te verkrijgen, bij vrijwel elke supermarkt kun je het in het schap vinden.

Sorghummeel

Nog nooit van sorghummeel gehoord? Het lijkt een beetje op gierstmeel, maar het is wat toegankelijker van smaak en makkelijker te krijgen. In combinatie met maizena kun je het gebruiken om brood mee te bakken.

Bovendien is het vrij makkelijk te vinden: bepaalde supermarkten zullen het in hun assortiment hebben en anders kun je het online bestellen.

Kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel is de afgelopen jaren een enorm booming product gebleken onder de glutenvrije alternatieven. Je kunt het vrijwel overal voor gebruiken en het is makkelijk te krijgen (supermarkten en online). Let wel een beetje op: bij bepaalde soorten kunnen er sporen van gluten in zitten.

Lekker recept: Socca (pannenkoeken van kikkererwtenmeel) met hummus

Amandelmeel

Amandelmeel is een persoonlijke favoriet van ons onder de glutenvrije alternatieven, vooral vanwege de textuur. Het is wat zoeter van smaak, dus met name geschikt om te gebruiken bij zoetere baksels.

Prijzig is het wel, dus wij raden aan het voor de smaak toe te voegen aan een ander glutenvrij meel als je wat geld wilt besparen. Amandelmeel kun je in vrijwel alle supermarkten vinden, maar ook in gezondheidswinkels. Je kunt het ook zelf maken.

Aardappelzetmeel

Aardappelzetmeel is een bekend glutenvrij bindmiddel. Teveel ervan toevoegen resulteert in brokkelige baksels, dus gebruik het wel gedoseerd. Makkelijk te vinden in bijna elke supermarkt.

Arrowroot

Eveneens een populair bindmiddel. Arrowroot is afkomstig van een tropische plant en bevat geen gluten. Je hebt er veel minder van nodig dan van normale tarwebloem en het heeft geen smaak. Perfect als je gaat bakken dus, of een saus wilt maken!

Arrowroot kun je online, in supermarkten en in gezondheidswinkels vinden.

Kokosmeel

Een van de bekendste glutenvrije alternatieven om mee te bakken. Je hebt er minder van nodig (ongeveer 1/4 van het aantal normale bloem dat je zou gebruiken) en het maakt je baksels lekker luchtig. Bovendien smaakt- en ruikt het héérlijk.

Kokosmeel kun je tegenwoordig in een hoop supermarkten vinden.

Rijstmeel

Rijst is een glutenvrij product. Geen verrassing dus dat rijstmeel een glutenvrij alternatief voor tarwebloem is. Je hebt witte- en bruine rijstmeel. De variant met bruine rijst heeft meer voedingswaarde, maar ligt zwaarder op de maag.

Bruine rijstmeel is ook wat korreliger en zwaarder, dus als je een wat lichter baksel maakt kun je beter witte rijstmeel gebruiken. Je kunt de witte variant meestal in de supermarkt vinden, voor de bruine variant zul je het sneller online vinden.

Een lekker recept met rijstmeel: knapperige Vietnamese pannenkoek met garnalen (Banh Xeo)

Meer glutenvrij:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.