Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 23 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Tof: Yerba in Amsterdam maakt vegan eten creatief en spannend

Het lijkt een groot contrast dat een plant based – pardon, plant forward – restaurant zich precies heeft gevestigd naast Le Garage in Amsterdam-Zuid. Maar bij Yerba wordt met minstens zoveel liefde en goesting gekookt. Het is een plek voor vegans, vegetariërs en omnivoren, maar de vegan gerechten zijn hier zó spannend, dat ze iedereen enthousiast krijgen voor een avondje plantaardig dineren.

Restaurant Yerba is een project van chef Walter Marskamp (Wilde Zwijnen, Hoxton hotel) en zijn vrouw Sally, die samenwerken met Noah Tucker en Anthony Josef. Die ken je dan weer van Fraîche en Staring at Jacob (en trouwens ook van de spraakmakende food serie High Cuisine, waarin de chefs kookten met geestverruimende kruiden).

Yerba Amsterdam
Bron: Yerba restaurant

Yerba Amsterdam

De naam Yerba is daar misschien een beetje een knipoog naar: het is namelijk het Latijnse woord voor kruiden. En die tref je hier rijkelijk aan.

In dit restaurant draait het namelijk om creatieve, seizoensgebonden gerechten. Daarbij is het hun missie om bij jou het zaadje te planten dat ervoor zorgt dat je interesse voor duurzaam eten wordt gewekt. Dat doen ze door je toffe groenten en eetbare planten voor te schotelen, die ze in een spannend jasje stoppen.

Ze werken niet alleen nauw samen met lokale producenten, boeren en vissers, maar verbouwen ook hun eigen ingrediënten. En inmaken, inleggen en zelf vegan kaas maken doen ze hier ook. Zo ontwikkelden ze een vegan kaasje, gemaakt van noten en met een korst van as van gebrande prei.

Yerba
Bron: Yerba restaurant

Het menu van Yerba

Het is dus niet alleen maar vegan wat de klok slaat bij Yerba: hun menu is zowel vegan, vega als met vlees & vis verkrijgbaar. Wel is dat menu altijd seizoensgebonden en plant forward. Toch zin in een stukje vlees of vis? No problem. Kies voor voor 3, 4, 5 of 6 gangen die je zelf selecteert, of leun achterover en laat je verrassen door de chef.

Het menu is altijd een verrassing. Maar het zou kunnen dat je hier een custard van doperwt en avocado aantreft, met zoete bedstro, bessen, pistache en venkelpollen. Of knolselderij, gebakken in zoutkorst, met een bitterbal van spliterwten en vadouvan, gefermenteerde koolrabi, romanesco en koriander. Of kimchi met zwarte rijst, XO saus van paddenstoelen, nashipeer en krokante uitjes.

Yerba Amsterdam
Bron: Yerba Restaurant

Milkshake met gerookte vanille

Ook de toeten zijn supertof en creatief. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ice cream sandwich van aardappelschil met vin santo, cashewroom en donkere cacao? En we hoorden ook goede berichten over de chocolademousse van silken tofu met zeven zaden choco, gekonfijte gember en salted caramel met laurier.

Vjèze Fur (binnenkort meer over hem op Culy…!) tipte ons hier ook de milkshake met gerookte vanille, houtskool, kers en agave. Dat klinkt zó goed, dat je bijna vergeet dat ‘ie ook nog eens plantaardig is.

Yerba vegan milkshake
Bron: Yerba Restaurant

Het adres van Yerba in Amsterdam:

Ruysdaelstraat 48
1071 XE Amsterdam

Openingstijden van Yerba: donderdag t/m maandag vanaf 18:00 uur. Op zondag wordt er tussen 11:00 en 15:00 uur brunch geserveerd. 

Meer leuke vegan restaurants:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.