Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 25 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Ikoyi* in Londen serveert West-Afrikaans eten met een Michelinster

Wanneer heb je voor het laatst West-Afrikaans gegeten? Misschien wel nooit. Des te spannender klinkt Ikoyi* in Londen: een restaurant dat je gerechten uit een hypermoderne West-Afrikaanse keuken voorzet. En ze hebben er ook nog een Michelinster mee gescoord.

Ikoyi klinkt haast Japans, maar het restaurant is toch echt vernoemd naar een wijk in Nigeria. Mede-eigenaar Iré Hassan-Odukale liep al even rond met het idee om een West-Afrikaans restaurant te openen. Chef Jeremy Chan – die eerder in de keuken stond bij Heston Blumenthal‘s Dinner en NOMA – bleek de perfecte kandidaat om dat idee tot uitvoering te brengen. Het restaurant verdiende zijn eerste Michelinster in oktober 2018.

Jollof rice met Iberico bij Ikoyi in Londen

Pittig & geurig

Het restaurant zit op een wat onaantrekkelijke plek: in het financiële district van Londen, vlak achter station Piccadilly Circus. Binnen oogt het rustig, modern en strak. De grootste sfeermakers zijn de twee barmannen die cocktails staan te shaken (zoals een Old Fashioned met geroosterde bakbanaan, boter en rum van Plantation 5) en de moderne muziek die uit de speakers komt.

En dan is er natuurlijk het eten: kleurrijk, grillig, pittig en soms geurig, zoals de gerookte ‘Jollof rice’ die aan tafel gepresenteerd wordt in een wolk van kruidige rook. Dit is zó anders dan alles wat je gewend bent, dat je je alleen maar kunt overleveren aan de ervaring.

Het menu bij Ikoyi in Londen

Het menu van Ikoyi

Ikoyi serveert een tasting menu van 7 gangen (£ 65,- pond) en voor de liefhebber ook een uitgebreidere versie van 10 gangen (£ 90,- pond). Vegetarische en vegan menu’s zijn op aanvraag verkrijgbaar.

Er zijn geen amuses of pre-desserts en dat is eigenlijk wel zo verfrissend. We starten meteen met de gefrituurde ‘plantain’ (bakbanaan), met een jasje van West-Afrikaanse bloemsoorten. Daarop gaat gedroogd frambozenzout. Ernaast een soort aioli van gerookte Madame Jeanette-pepers. Dat friszure van de frambozen is verslavend lekker, zeker in combinatie met de (loeihete) Madame Jeanette. Het doet een beetje pijn, maar je blijft toch steeds terugkomen.

De ‘truffelcake’ van aardpeer met een soort gribiche en knapperige kippenhuid is ook fantastisch. Het is knap hoe alle smaken overeind blijven en vooral de aardpeer er vandoor gaat met de winst.

Truffeltaartje van aardpeer met gribiche

Witte asperges op z’n West-Afrikaans

Andere gerechten die we proeven zijn gekonfijte heek met zuring, waarin ook de peperigheid weer naar boven komt. Ook de bijpassende wijn is top: ga je na een slokje wijn terug naar het gerecht, dan proef je de ‘perfect bite’.

Ook bijzonder: we proeven hier de eerste witte asperges van het seizoen. Stoer opgediend met niets dan een bruine, bagna cauda-achtige saus, poeder van zoete aardappel en ingelegde aardappel met ingelegde chili. De witte asperge is heel al dente – eigenlijk verdraaid lekker – en de spicy saus is anders dan alles wat we tot nu toe hebben geproefd.

Witte asperge bij Ikoyi

Jollof rice

Ons favoriete gerecht van de avond is iets dat ons nog lang zal bijblijven: ‘Jollof rice’. Een populair rijstgerecht in West-Afrikaanse landen, dat vooral bij speciale gelegenheden op tafel komt. Iedere familie en elk land – misschien zelfs elke stad – heeft zijn eigen versie van Jollof rice. Maar de versie die we bij Ikoyi proeven is van een verrassende complexiteit. Het oogt zo simpel en nederig (er zit op het oog alleen wat daslook en ‘egg custard’ doorheen), maar je proeft gewoon dat hier een duizelingwekkend aantal ingrediënten en skills zijn toegepast.

Bij de rijst wordt een perfect stukje Iberico (van varkens die enkel met eikeltjes zijn gevoerd) geserveerd, met een saus van hazelnoot en kool en een saus van mango & citrus.

Walnotenijs met koffieolie en rabarber

Opwindend

We sluiten af met walnoten-ijs met koffie-olie, rabarber en gedroogde witte chocolade. En dan zit het zeven gangen tellende diner er alweer op. Eigenlijk heb je daarna minstens een paar dagen nodig om te verwerken wat je nou allemaal hebt geproefd en beleefd, zó verrassend en opwindend is het om je onder te dompelen in de keuken van Ikoyi. Deze smaken zijn té mooi om niet eens zelf te gaan ervaren.

Het adres van Ikoyi in Londen:

1 St. James’s Market, Londen

Ikoyi is geopend van maandag t/m zaterdag en serveert ook een lunchmenu. 

Culy tipt meer goede restaurants in Londen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.