Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 9 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je vegan pulled pork van… jackfruit!

Sinds pulled pork in de mode raakte, is er heel wat varkensvlees doorheen gegaan. Als je vegetariër of veganist bent, is pulled pork niet aan jou besteed… denk je. Maar wist je dat je van jackfruit fantastische vegan pulled pork kunt maken?

Vegan pulled pork

Vegan pulled pork… hoe dan?! Kenmerkend voor pulled pork is natuurlijk vooral die textuur. Varkensvlees wordt low & slow geroosterd, tot je prachtig draadjesvlees hebt dat al uit elkaar valt als je er alleen maar naar kíjkt.

Zoek je een vegan of vegetarisch alternatief, dan kom je uit bij jackfruit. Deze bijzondere vrucht, ook wel nangka genoemd, lijkt een beetje op de durian: ook al zo’n showpony onder de vruchten. Maar durian heeft een stekelige schil, jackfruit een bobbelige. De binnenkant van een jackfruit is trouwens ook echt heel tof: knalgeel, waarvan het vruchtvlees is verdeeld in madame jeanette-achtige vormen.

vegan pulled pork jackfruit

Hoe smaakt het?

Jackfruit kun je in Nederland kopen bij de Aziatische supermarkt. Soms vers, maar meestal in blik. En het is nou juist die laatste versie die we nodig hebben voor vegetarische pulled pork.

Meestal heb je de keuze uit gele en jonge groene jackfruit. Ga altijd voor de laatste. Als je er pulled pork van wilt maken tenminste. De eerste versie is namelijk gezoet met siroop. Juist de jonge groene jackfruit, die meestal is ingemaakt in (zout) water, is vlezig en vrijwel smaakloos.

De smaak van jackfruit is zoet en fruitig, maar het heeft de handige eigenschap heel goed smaken te kunnen opnemen. Leg je jackfruit in een marinade of saus die je normaliter voor kip of ander wit vlees (zoals varkensvlees) zou gebruiken, dan heb je de combinatie textuur + marinade = vegan pulled pork.

vegan pulled pork jackfruit

Recepten met vegan pulled pork

Je kunt vegan pulled pork van jackfruit al gewoon kopen in de supermarkt. Wil je het zelf thuis maken? Volg dan dit handige recept voor vegan pulled pork op. Het is eigenlijk heel makkelijk: afspoelen, de draadjes uit elkaar trekken met een vork en er een lekkere saus of marinade bij maken. Daarna gaat de pulled jackfruit 20 tot 30 minuten in de oven. En vervolgens kun je er allerlei lekkere dingen mee maken.

In Sri Lanka is polos een bekend gerecht: het lijkt op curry met kip, maar het is in feite curry met jackfruit. Lekker geurig met kardemom, kaneel, kurkuma en romige kokosmelk. Prima bestemming voor je vegan pulled pork!

In Indonesië maken ze dan weer graag Nasi Gudeg met jack fruit. Sterker nog: het is dé signature dish van de stad Yogyakarta. Het bestaat uit rijst met Gudeg: jackfruit die is gegaard in kokosmelk. Daarbij gaat dan vaak nog Opor Ayam (witte curry met kip) en Sambal Goreng Krecek (gebakken zwoerd en bonen in een kruidige kokossaus). Hier vind je een recept (laat de kip weg voor een vegetarische versie).

Ook lekker: als een vegetarische bbq-burger of op een vegetarische taco. Of wat dacht je van een pizza met pulled jackfruit?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.