Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 11 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: ons favoriete recept voor bibimbap (Koreaans comfort food)

Terwijl we hier nog aan de poké bowls zitten, vind je in Londen en Parijs bibimbap bij de vleet. Logisch, want dit Koreaanse comfort food is een allemansvriend. Hartig, verwarmend, vullend, troostend: één hap van een goede bibimbap en je zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ons favoriete recept voor bibimbap is ook nog eens makkelijk en snel klaar. Dat maakt het een ideaal recept voor doordeweeks.

De definitie van bibimbap is ‘gemixte rijst’ en je hoeft dan ook niet nuffig te doen over dit gerecht. Eigenlijk kun je er alle restjes in kwijt die je nog in huis hebt, zoals Indonesiërs dat ook wel doen met de nasi.

De basis is rijst, liefst met een rauwe eidooier erop (wij kozen zekerheidshalve voor een gebakken ei, want we beschikken niet over zo’n Koreaanse kleipot die je verhit voordat je de bibimbap erin serveert en die het ei dus gaart). Verder kun je ‘t zo bont maken als je zelf wilt.

Je kunt dus ook gewoon een vegetarische bibimbap maken. Vervang de biefstuk dan door blokjes tofu. Gebruik dezelfde marinade en bak de blokjes goudbruin.

Recept voor bibimbap met rundvlees
Culy.nl

Ons favoriete recept voor bibimbap

Kook de rijst. Bestrooi de biefstuk met zwarte peper, meng met de oestersaus en zet opzij om te marineren.

Maak dan de ingelegde groenten. Zet drie aparte bakjes met deksel klaar en verdeel de radijsjes, komkommer en wortel over de bakjes. Meng ze elk met de suiker en het zout, doe de deksel op de bakjes en schudden maar. Zet de pickles een tijdje opzij.

Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en schep ze daarna in een kommetje. Verhit in dezelfde pan een klein beetje sesamolie en bak de shiitake in ongeveer 3 minuten gaar. Doe er een scheutje sojasaus bij en schep daarna uit de pan in een kom.

Verhit dan wat zonnebloemolie in de pan en bak de taugé kort (ongeveer een minuut). Schep uit de pan en zet opzij. Laat het pannetje even staan (die kun je zo weer gebruiken).

Vul je waterkoker en zet alvast aan.

Zet een andere koekenpan op medium vuur. Voeg wat zonnebloemolie toe en bak de biefstukken aan beide kanten tot het vlees mooi rosé is. Haal het uit de pan en laat eventjes rusten op een snijplank. Snijd het vlees daarna in mooie dunne plakjes, tegen de draad in.

Pak de eerste koekenpan er weer bij, verhit ‘m op medium vuur en voeg wat zonnebloemolie toe. Bak de twee eieren.

Doe de spinazie in een vergiet of zeef en giet het kokend hete water uit je waterkoker eroverheen. Net zolang tot de spinazie voldoende is geslonken.

Nu kun je de bibimbaps gaan opmaken. Schep eerst een laag rijst in de kommen en leg het gebakken ei in het midden van de kommen. Schik alle gerechten rondom de eidooier. Strooi de sesamzaadjes over de spinazie en wat bosui over het eitje.

Je eet bibimbap door alle ingrediënten in je kom door elkaar te roeren en te mengen met Koreaanse chilisaus (gochujang, te koop in de toko en sommige supermarkten) of gewone zoete chilisaus.

Meer recepten uit de Koreaanse keuken:

Bibimbap maken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.