Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 6 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Trend: cannabis en CBD in je eten (ja echt!)

Natuurlijk kennen we de spacecake, wiet-brownies en wiet-lolly’s wel, waar je in centraal Amsterdam zo’n beetje over struikelt. Maar er is de laatste tijd meer gaande op het gebied van cannabis en CBD in combinatie met voedsel. In Amerika gaat het nu zelfs door je ijsje, op je donut en door je cocktail. Wat heet: er zijn zelfs wiet-gevoerde varkens, voor karbonaadjes met een vleugje cannabis.

CBD: dé voedseltrend van 2019?

De grote Amerikaanse nieuwssite USA Today kopte onlangs: “Cannabis eten en drinken wordt de grootste eet-trend van 2019, aldus topchefs“.  En CNN Travel plaatste een artikel waarin wordt beschreven waarom CBD het coolste ingrediënt voor eten en drinken is geworden in de States*.

En we moeten bekennen dat we ook wel even verbaasd opkeken toen we onlangs een potje sambal met CBD van de Utrechtse sambal-maker Nona Pedis tegenkwamen, in een tijdelijke oplage verkrijgbaar.

Het Nederlandse Lovechock lanceerde begin dit jaar nog CBD-chocolade. En food-platform MUNCHIES bracht zelfs een kookboek uit, gevuld met 65 recepten met wiet. Dit onder de noemer: Bong Appétit: Mastering the Art of Cooking with Weed. 

CBD in je eten
Bron: Munchies

Wat is CBD en how did it get in my food?

Even voor de goede orde: er is wel degelijk een verschil tussen wiet (cannabis) en CBD. En het is vooral laatstgenoemde die we nu veel tegenkomen in voedsel.

Maar misschien moeten we daarvoor eerst even uitleggen wat CBD precies is. “De letters CBD olie komen van het woord cannabidiol, wat de werkzame stof is uit bladeren en bloemtoppen van de vezelhennep. Het is de industriële variant van de hennepplant die dus legaal geteeld wordt. Door de krachtige werkzame stoffen wordt de olie als voedingssupplement verkocht”, schrijft ons zusje Bedrock.nl.

En dus ligt de CBD-olie nu gewoon in de schappen van de drogist. Maar hoe heeft het goedje dan de sprong richting chefs en restaurantkeukens gemaakt? Deels vanwege die toegedichte gezondheidsvoordelen. Zo zou CBD-olie ondermeer kalmerende, pijnstillende, antidepressieve, slaapbevorderende, misselijkheidsonderdrukkende, ontstekingsremmende, krampwerende en eetlustopwekkende eigenschappen hebben. Da’s een hele waslijst.

Feelz by Chloe: een menu met CBD-infused baksels
Bron: eat by Chloe

Softijs met CBD

Maar je maakt als hippe New Yorkse hotspot natuurlijk ook wel indruk als je ineens een chocolade-cookie met CBD kunt aanbieden, zoals het hippe by CHLOE nu doet.

Zij maakten een apart CBD-menu met CBD-infused baksels, onder de naam ‘Feelz by Chloe‘. Met onder andere cookies, cupcakes en brownies. En het Midden-Oosterse restaurant Dez (ook in NYC) topt haar softijsjes af met olijfolie die is geïnfuseerd met CBD-olie. Het gaat in New York zelfs zó ver, dat hotel The James in New York een compleet room service-menu aanbiedt, dat volledig draait om CBD.

CBD-brownies
Bron:

Varkensvlees met wiet

En hoewel CBD-olie en wiet dus wel even wat anders zijn, is het nog maar een klein stapje naar wiet. Bij Restaurant Imperial in Portland, hosten ze diverse events waarbij ze koken met vlees van wiet-gevoerde varkens. Die varkens komen van een nabijgelegen boerderij slash wietplantage.

Overigens niet als gimmick of om mee te doen met de trend, want je proeft de cannabis niet terug in het vlees. “Wat ik wél proef is een gezonder dier”, aldus de executive chef. Dat komt omdat de varkens planten eten en dus een gezonder dieet opvolgen. De varkens eten de afsnijdsels van wietplanten die anders zouden worden weggegooid, van voor en na de oogst. Dat is dus eigenlijk verdraaid duurzaam. En maak je geen zorgen: de dieren worden er ook niet high van. Wél blij…

What Does Pork From Cannabis-Fed Pigs Taste Like? – Prime Time

CORRECTION: The farmer’s name at Moto Perpetuo Farm is Dave Hoyle, not Dave Tyson. On today’s episode of Prime Time, Ben and Brent visit Moto Perpetuo Farm, where pigs are fed a diet that includes cannabis. Eater is the one-stop-shop for food and restaurant obsessives across the country.

* Op 7 februari 2019 is bekendgemaakt dat de Amerikaanse Department of Health in New York vijf restaurants heeft verboden om nog langer etenswaren met CBD te verkopen. In een verklaring schreven zij dat “het niet veilig is als voedingsadditief”. Of de Department of Health dit nog meer restaurants gaat verbieden, is nog niet bekend.

Ook interessant: Dit worden de foodtrends van 2019

USA TodayCNN TravelMunchies

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.