Culy
Culy Inspiratie 28 april 2014

De bekendste dressings uitgelegd

Alleen maar wat blaadjes sla als salade, is natuurlijk niet zo spannend. Dressings to the rescue!

Door de jaren heen zijn er talloze dressings en vinaigrettes bedacht, waarvan sommige uitgroeiden tot echte klassiekers. Wij verzamelden de bekendste dressings en leggen je uit wat er allemaal in zit.

Caesar dressing

In een Caesar dressing vind je klassieke ingrediënten als knoflook, Dijonmosterd, witte-wijnazijn, olijfolie, citroensap en fijngehakte ansjovisfilets. Naar verluidt is de Caesar salade (en de dressing) vernoemd naar Caesar Cardini, een restauranteigenaar uit Italië die de salade naar zichzelf vernoemde. Probeer ook eens dit lekkere recept.

8719266206_55bf97d212_z
Bron: Flickr

Lyonnaise dressing

De salade Lyonnaise is een Franse klassieker; wel even een werkje, omdat je alle ingrediënten perfect bereid moeten worden. Knisperende frisée sla, een gepocheerd eitje, goudgeel gebakken croutons, fijngesneden sjalotjes en knapperige spekjes. Men zegt dat Lyon de culinaire hoofdstad van Frankrijk is en dat er vele smaakvolle gerechten, zoals de salade Lyonnaise, uit voort zijn gekomen. De beroemde vinaigrette bevat olijfolie, Dijonmosterd, witte-wijnazijn en zout en peper.

Bron: Flickr

Thousand Island dressing

Deze dressing bestaat al meer dan honderd jaar! Hij werd voor het eerst in 1900 in een kookboek gezien. Volgens The Oxford Companion of Food and Drink is de naam vermoedelijk een verwijzing naar de Thousand Islands (“duizend eilanden”), een archipel langs de Amerikaans-Canadese kust in de Saint Lawrence-rivier.

De basis van de saus is mayonaise, met daarbij olijfolie, citroensap, sinaasappelsap, Worcestershiresaus, mosterd, witte-wijnazijn, chilisaus, tomatenpuree en ketchup of tabasco. We kennen deze ‘duizend eilanden’-saus natuurlijk van de grote flessen in de supermarkt.

thousand island dressing
Bron: Flickr

Russische dressing

Deze variant is, zoals de naam misschien doet vermoeden, helemaal niet in Rusland bedacht. Deze dressing vindt zijn oorsprong in New Hampshire in de Verenigde Staten. Vaak wordt deze dressing gebruik op een Reuben sandwich. In de saus zit mayonaise, ketchup, fijngehakte augurkjes, kleingesneden sjalotjes, tabasco, Worcestershiresaus en mierikswortel.

Bron: Flickr

Cajun dressing

Deze dressing (of dip) wordt gemaakt met Cajunkruiden, die oorspronkelijk uit de Creoolse keuken komen. De kruiden worden gemixt met (Griekse) yoghurt en knoflookpoeder. Een onwijs lekkere dip bij frietjes van zoete aardappel!

8262418151_fffeed731f_b
Bron: Flickr

Ranch dressing

Zeer populair in Amerika: de ranch dressing. Bij een groene salade, of als dipsaus voor tortillachips, kippenvleugels of bij crudité. In de saus zit vaak zure room, knoflook, ui, kruiden als dille, peterselie en knoflook en paprikapoeder. Probeer eens de veganistische variant of deze met een spicy twist.

Stock

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
De bekendste dressings uitgelegd
Sluiten