Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 13 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Geen culinaire inspiratie? Zo boost je ‘m weer en wil je nú de keuken induiken

Ervaar jij momenteel het culinaire equivalent van een writer’s block? Je bent niet alleen. Elk doorwinterde foodie maakt wel ‘ns minder geïnspireerde periodes mee. Gelukkig zijn wij er om je een reddingsboei aan te geven. Eentje waarmee je je culinaire inspiratie een boost geeft en waarmee je nú je keuken in wil duiken!

Zo boost je je culinaire inspiratie

1. Duik in (kook)boeken

Blader je in kookboeken, dan doe je vanzelf de nodige inspiratie op. Even verdwalen in nieuwe gerechten, keukens en verhalen over eten: het is op de koop toe nog eens ultiem ontspannend. Tip: beschouw kookboeken ook echt als een boek dat je gaat lezen in plaats van als een fotoboek waarbij je alleen naar de plaatjes kijkt. In de meeste kookboeken vind je immers geweldige verhalen en achtergrondinformatie die je ook weer inspireren.

En goed nieuws, want er zijn tegenwoordig weer zó ontzettend veel toffe kookboeken bijgekomen! Sergio’s New Italian bijvoorbeeld. Of Comida Mexicana, of Toko Lo’s bakboek. Of duik nog eens in de verhalen van Claudia Roden, bijvoorbeeld in haar boek De Joodse Keuken. Ook leuk: ga voor een leesboek over eten, zoals Garlic & Sapphires van Ruth Reichl.

Comida Mexicana

2. Koop een ingrediënt dat je nog niet kende

Wanneer was de laatste keer dat jij nopales in je winkelmandje hebt gelegd? Of hartige banaanchips? Of gerookte eieren? Of Sichuanese chilipasta? Wij gokken dat je dat niet vaak doet. Toch zijn het stuk voor stuk ingrediënten waar je héél veel mee kunt.

Sterker nog: je boost simpelweg je creativiteit door een nieuw ingrediënt als uitgangspunt te nemen. Zo leer je nog ‘ns iets nieuws, wat je anders nooit op tafel zou zetten… Trouwens: de ultieme bestemming om nieuwe ingrediënten in huis te halen? Dat moet wel de Aziatische supermarkt zijn (tip!). Een leuke om online eens te snuffelen is: Tjins toko.

3. Duik in een nieuwe keuken

Wat weet je eigenlijk écht over de Scandinavische keuken? Of over de Poolse? Of over de West-Afrikaanse? Hoewel er al heel veel wereldkeukens hun weg hebben gevonden naar ons dagelijks leven, zijn er toch ook nog wel wat blinde vlekken in onze culinaire kennis.

Dus waarom zou je je niet eens verdiepen in een keuken die je nog niet kende? Voor je het weet sta je Poolse pierogi te plooien of Turkse manti te rollen. Dat is wel wat anders dan je standaard repertoire hé?

Pierogi recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Nieuwe tools

Als rasechte foodie moet je jezelf af en toe kunnen trakteren op een nieuwe keukentool, vinden wij. Het zet je namelijk aan om nieuwe technieken uit te testen en op die manier je culinaire skills uit te breiden.

Een rookapparaatje om een rookaroma toe te voegen aan gerechten bijvoorbeeld, of een professionele pizza-oven. Of een ijsmachine, zodat je even lekker ijs kan draaien als onze laatste nieuwe verslaving: Top Craft Ice Cream. Je snapt het!

5. Bedenk varianten op je all time favourite

Heb je geen inspiratie en val je telkens terug op all time favourite gerechten? Misschien kun je jezelf uitdagen om nieuwe variaties te bedenken op deze favoriet. Maak de beroemde TikTok-pasta eens met burrata en chorizo in plaats van met feta. Fan van zeevruchten? Wij vinden deze spaghetti vongole met bruine boter en broodkruim een geweldige variant op de klassieker.

Of daag jezelf uit om je homemade sushi-skills naar een hoger niveau te tillen (bye bye komkommer maki!).

Conclusie? Er valt nog héél wat te ontdekken in die keuken van je.

Sushi als voorbeeld van sushi skills verbeteren
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.