Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 3 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy’s Food Finds: gerookte eieren van Smoked Eggs Europe

Voor wie net als wij verzot is op het ontdekken van nieuwe producten hebben we een gouden tip: gerookte eieren van Smoked Eggs Europe. Toen ons oog er laatst op viel, móésten we ze wel in huis halen. Eindevaluatie? Een blijvertje in onze koelkast.

De eieren waarover we het hebben zijn van Smoked Eggs Europe. Dit bedrijfje blijkt in de handen te zijn van een sympathiek Brabants stel, dat het idee voor gerookte eieren oppikte in Australië. Bij terugkomst besloten ze om het idee naar Europa te halen. Inmiddels zijn we twee jaar later en zijn de gerookte eieren te koop bij onder meer 670 filialen van Jumbo en bij Crisp.

gerookte eieren van smoked eggs europe
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Gerookte eieren: hoe zit dat?

Het roken van eieren is eigenlijk een oeroude techniek in een nieuw jasje. Belangrijk hierbij is dat de eieren koud worden gerookt, waardoor ze rauw blijven. Je begrijpt dat het rookproces daardoor traag gaat, zo’n 16 tot 18 uur lang. Makkelijk is dat niet: om de kwaliteit hoog te houden moeten omgevingsparameters continu in de gaten worden gehouden, vertelt eigenares Annegien.

Het resultaat na dit intensieve rookproces zijn rauwe eieren met een onmiskenbaar lekker rookaroma. Dat ruik je meteen als je de verpakking opent. Omdat het gaat om rauwe eieren, kan je er vervolgens heel veel kanten mee op.

gerookte eieren van smoked eggs europe
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Gerookte madeleines en smoked sour cocktails

En met heel veel kanten, bedoelen we ook echt heel veel kanten. Ten eerste kun je de gerookte eieren natuurlijk gewoon bereiden zoals je dat gewend bent. Een gerookt spiegeleitje, een omelet of gepocheerd (bijvoorbeeld voor Eggs Benedict!)… Je snapt het.

Toch vinden we vooral de minder voor de hand liggende toepassingen interessant. Wat dacht je van gerookte madeleines of andere baksels waarmee je het zoete compenseert met een vleugje smokiness? Vorige zomer bedachten de makers zelf trouwens een recept voor smoked egg ice cream, ook behoorlijk briljant. Zelf kunnen we niet wachten om de gerookte eiwitten te gebruiken voor whisky- of amaretto sours.

De lekkerste recepten met eieren in de hoofdrol (van omelet tot eggs benedict)

gerookte eieren van smoked eggs europe
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Goed om te weten

Ook goed om te weten: de eieren hebben door het rookproces een langere houdbaarheid dan gewone eieren. Heb je met een deel van de eieren gekookt, dan blijven de overgebleven eieren zelfs makkelijk nog een paar weken goed. Ook weer handig.

Want hoewel een rokerig aroma fantastisch is, kunnen we ons ook goed voorstellen dat het een smaak is waar je niet élke dag zin in hebt. Maar reken ons vooral niet tot die categorie, want wat ons betreft mogen de eitjes dagelijks op tafel, in welke gedaante dan ook.

De gerookte eieren zijn te koop bij onder de meeste filialen van Jumbo en bij Crisp.

gerookte eieren van smoked eggs europe
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.