Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 2 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Culy’s Food Finds: bacon-ijs en andere te gekke ijssmaken van Top Craft

O jongens, wat doen de mensen van Top Craft Ice Cream ons toch áán? Dat we er een nieuwe verslaving bij hebben is nog een understatement. Dat heeft alles te maken met hun ijs in geweldige smaken als Bacon Maple Breakfast en Earl Grey met Candied Lemon Peel. Je begrijpt: onze vriezer staat er vol mee.

Top Craft Ice Cream

Onze mond viel open van verbazing toen we hoorden dat oprichters Ann & Daniel een jaar geleden nog niet eens wisten hoe ze ijs moesten maken. Het idee ontstond pas toen het stel zich na een paar maanden lockdown wel héél erg begon te vervelen. “Na ontelbare puzzels gemaakt te hebben en veel te veel Joe Exotic gekeken te hebben, besloten we dat we iets creatiefs wilden doen. IJs maken was het eerste dat in ons opkwam en eigenlijk waren we meteen gepassioneerd”.

Met een kleine ijsmachine begonnen de twee te experimenteren in eigen keuken. Kort daarna besloten ze al om met hun ijs naar buiten te komen. “We begonnen het ijs uit te delen aan vrienden. Via mond-aan-mond-reclame bereikte het nieuws ook andere mensen die we niet kenden en zo sijpelden de eerste echte bestellingen binnen. We waren geschokt en dolblij tegelijk. Zo is de bal beginnen te rollen”.

IJs van Top Craft Icecream
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Aandacht voor details

Inmiddels zijn de twee overweldigd door het aantal bestellingen dat ze krijgen. Dat begrijpen we helemaal. Het ontvangen van het ijs is een kleine beleving op zichzelf. De bekers zijn verpakt in een witte papieren zak met je naam op. Ook op de bekers zelf staat met de hand geschreven wanneer en voor wie het ijs gemaakt is. Een portie huisgemaakte ijskoekjes zit er als verrassing bij.

Dat geeft meteen prijs hoe zorgvuldig ze bij Top Craft te werk gaan. Naast hun aandacht voor de verpakkingen en kleine details zit die zorgvuldigheid natuurlijk vooral ook in de smaak van het ijs, want die is subliem.

IJs van Top Craft Icecream
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De smaken van Top Craft Ice Cream

Zo is er de Maple Bacon Breakfast, waar naast pecannoten en ahornsiroop ook flinterdunne stukjes spek in verstopt zitten. Het ijs zelf doet denken aan wentelteefjes gemaakt van in zoete melk gedoopt briochebrood. Zacht zoet, romig, stroperige ahornsiroop en het zoutje van de baconstukjes: zulk lekker ijs kom je niet gauw tegen, dat kunnen we je garanderen.

De Earl Grey en Candied Lemon Peel doet dan weer denken aan citroensnoepjes, in de beste zin van het woord. De stukjes gesuikerde citroenschil knisperen zo leuk tussen je tanden en de Earl grey geeft het ijs een volwassen smaak.

IJs van Top Craft Icecream
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Tot slot proeven we ook de Backcountry S’mores: een combinatie van grote stukken marshmallow, Graham Crackers en crimineel lekker chocolade-ijs. Iedereen weet dat bij deze ijssoorten de ‘stukjes’ in het ijs het lekkerst zijn. Wat dat betreft hebben we goed nieuws: Top Craft Ice Cream begrijpt dat en is daarin behoorlijk gul. Denk: de betere Ben & Jerry’s, maar dan… beter.

IJs van Top Craft Icecream
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Top Craft Ice Cream in huis halen

Top Craft Ice Cream is momenteel alleen nog beschikbaar in Amsterdam, op bestelling. Daarvoor stuur je een appje naar +31655940501. Bij je thuis laten leveren kan op dinsdagen en vrijdagen, afhalen kan van maandag t/m zaterdag. Check hun Instagram-pagina voor de smaken en de laatste updates.

De eigenaren zijn echter volop bezig met het uitbreiden van de  Top Craft Ice Cream verkooppunten. Ze gaven alvast prijs dat ze met een Top Craft ijsfiets de Amsterdamse parken zullen veroveren deze zomer. Kunnen wij nú al aanschuiven?

IJs van Top Craft Icecream
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.