Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 21 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

De Smart Oven Pizzaiolo is de pizza-oven van je dromen (en je kunt ‘m nu winnen!)

Droom je van een eigen houtoven waarin je perfecte pizza’s kunt bakken? Dan hebben we lekker nieuws voor je: er is nu een pizza-oven die veel kleiner is, veel minder kost en gewoon op je aanrecht past. In de Smart Oven Pizzaiolo bak je namelijk gruwelijk lekkere Napolitaanse pizza’s. We durven wel te stellen dat het de pizza-oven van je dromen is. En dat treft, want je kunt er nu één winnen!

Pizza’s met luipaardprint

Er zijn heel veel gerechten die je thuis lekker kunt klaarmaken, maar pizza… dat smaakt toch altijd véél beter uit de pizza-oven van een goede pizzeria.

Dat komt omdat die ovens ontzettend heet kunnen worden, veel heter dan een gemiddelde thuisoven. In een pizzeria komt een pizza in gemiddeld één à twee minuten gaar, knapperig, goudbruin en met bubbelende kaas uit de oven rollen.

Je mag best weten dat we weleens dromen over Napolitaanse pizza: de pizza die niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Zo’n pizza met een smaakvolle, luchtige, knapperige rand én – daaraan herken je een echt goede Napolitaanse pizza – de zogenaamde luipaardprint. Als een pizza goed is gebakken, herken je de zwarte schroeiplekken aan de rand.

Pizza / Smart Oven Pizzaiolo
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

De Smart Oven Pizzaiolo

Welnu, tenzij je van plan was om een enorme pizza-oven in je achtertuin te metselen, zijn dat soort pizza-praktijken alleen voorbehouden aan pizzeria’s die zo’n enorm ding importeren vanuit Italië… dacht je. Want het blijkt eindelijk écht mogelijk om thuis ook zulke fantastische pizza’s te maken.

Mogen wij je kennis laten maken met de Smart Oven Pizzaiolo van Sage Appliances? Je nieuwe vriend om samen op te gekke pizza-avonturen mee te gaan. Het is een compacte vrijstaande oven en die wel 400 graden kan worden. Geen wonder dat je met dit relatief kleine apparaat dus fantastische pizza’s bakt!

Smart Oven Pizzaiolo
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Culy bakt pizza’s in de Pizzaiolo

De Smart Oven Pizzaiolo is de eerste pizza-oven voor gebruik binnenshuis die 400 graden wordt. En eigenlijk levert ‘ie dus de prestatie van een echte, enorme steenoven.

Culy is allereerst enorm onder de indruk van het strakke design van de Pizzaiolo: het is een mooi apparaat. Hij wordt geleverd met een rvs pizzaschep (nu voelen we ons pas échte pizzabakkers), een actieve bodemplaat en een pizzapan met afneembare handgreep, om panpizza’s in te bakken.

Smart Oven Pizzaiolo
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Van houtgestookt tot panpizza

De navigatie op de pizza-oven spreekt voor zich: er zijn twee grote draaiknoppen. Namelijk een timer en een draaiknop voor de stijl van de pizza die je wil bakken. Denk aan houtgestookt, dun & knapperig (voor dun uitgerold deeg) of een panpizza. Ook kun je de knop gewoon op 400 graden zetten (dat doen wij).

Daarnaast is er nog een kleine draaiknop waarmee je desgewenst kunt spelen met de kleuring van je pizza’s. Een klein lampje geeft aan of de Pizzaiolo nog aan het voorverwarmen is (dan knippert ‘ie) of gereed is voor gebruik.

Smart Oven Pizzaiolo
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Hoe werkt de Smart Oven Pizzaiolo?

Omdat je met de pizzaschep werkt, is het noodzaak om de pizza zo snel mogelijk te bereiden. Laat je het deeg te lang liggen op het aanrecht of op de pizzaschep, dan heb je kans dat het vast gaat plakken.

Snel een pizza vormen dus van dat deeg, hop-hop-hop beleggen met tomatensaus, mozzarella en basilicum, eventueel wat plakjes salami, scheutje olijfolie erover en op die pizzaschep ermee. Het helpt ook om een beetje bloem of semolina op de pizzaschep te strooien voordat je de pizza erop schept.

We waren al gewaarschuwd in de handleiding van het apparaat dat semolina bloem (dat wordt gebruikt in pizzadeeg) flink kan gaan roken en branden als het in aanraking komt met hitte. Niet van schrikken, gewoon de deur van de Smart Oven Pizzaiolo dichthouden, dan dooft de vlam vanzelf. Dat is dus normaal, het is het restant semolina dat ontvlamt door de hoge temperatuur.

Smart Oven Pizzaiolo / pizzabodem
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

In de pizzahemel

In twee minuten rolt er een pizza uit de Pizzaiolo die niet te onderscheiden is van een echte Napolitaanse pizza. We kunnen onze ogen haast niet geloven: luipaardprint, een prachtige korst, perfect gesmolten kaas en haast gefrituurde basilicum en salami met krokante randjes. We zijn in de pizzahemel.

Ook de bodem van de pizza is top: we kijken bewust even naar de onderkant (stop staring at my bottom!) en zijn enorm onder de indruk. Trouwens ook van de snelle manier waarop je je tanden in een steengoede pizza kunt zetten. Dit is zó leuk, dat we nu al niet kunnen wachten tot we weer pizza’s kunnen bakken.

Pizza / Smart Oven Pizzaiolo
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Weinig nodig

Het fijne van een pizza op zo’n hoge temperatuur bakken is dat er écht weinig aan ingrediënten nodig is om zo een goddelijke pizza op tafel te toveren. Een goed recept voor pizzadeeg, een paar San Marzano tomaten uit blik (eventueel met een teentje geraspte knoflook en wat oregano erdoor), goede mozzarella, wat blaadjes basilicum en een lik olijfolie: meer heb je niet nodig voor puur pizzageluk.

En mocht je je vanwege de crisis – net als de rest van de wereld – hebben gestort op het bakken van zuurdesem: daar kun je fantástisch pizzadeeg mee maken…

De Smart Oven Pizzaiolo van Sage Appliances kost € 799,90 en is online te koop

Win de Smart Oven Pizzaiolo!

Ook helemaal weg van deze pizza-oven? Dan is het je geluksdag: wij mogen een Smart Oven Pizzaiolo weggeven aan een gelukkige Culy-lezer.

Hoe maak je kans? Mail je naam + adresgegevens naar [email protected], zet in de onderwerpregel ‘Smart Oven Pizzaiolo’ en vertel ons hoe jouw ideale pizza eruitziet. Meedoen kan t/m 31 december. De winnaar wordt bericht per e-mail. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Deze winactie is inmiddels gesloten. 

De lekkerste pizza-recepten:

Smart Oven Pizzaiolo
Bron: Justin de Nooijer voor Culy