Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 14 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

De leukste boeken over eten (die geen kookboeken zijn)

Als je je eenmaal onderdompelt in de wondere wereld van food, gaat er een universum voor je open. Dat begint bij kookboeken, maar er zijn ook zó veel andere bronnen waarmee je je kennis kunt verrijken. Zo heeft Netflix fantastische series over food maar zijn er ook heel wat boeken met insights over de food wereld. Geen idee waar je moet beginnen? Dit zijn onze 7 favoriete boeken over eten.

7 x onze favoriete boeken over eten

1. De Alleseter – Joël Broekaert

De Alleseter is een bundeling van columns over eten van de hand van culinair schrijver Joël Broekaert. Die columns behandelen de meest uitéénlopende onderwerpen: van vierseizoenenpeper tot honing en Anthony Bourdain.

Achter de eetverhalen schemert Joël Broekaerts voorkeur voor het kop-tot-staartprincipe door, ofwel het eten van het gehele dier (en niet alleen de mooie stukken): een principe waar ook wij bij Culy helemaal achterstaan.

> De Alleseter, € 20,50 via bol.com

De alleseter
Bron: bol.com

2. Coming to my Senses: The Making of a Counterculture Cook – Alice Waters

Geen idee wie Alice Waters is? Dan wordt het dringend tijd dat je haar biografie leest. Deze Amerikaanse chef, schrijfster en activiste is een boegbeeld voor koken met verse, biologische ingrediënten en verdedigt dat voeding een levensstijl is en ‘not just something to eat’.

Haar restaurant Chez Panisse, in het Californische Berkley, is de broedplaats voor vele keukentalenten. En haar ideeën hebben ook een enorme impact gehad op schoolprogramma’s wereldwijd. Kortom: een vrouw naar ons hart, die je als foodie moét kennen.

> Coming to my senses, € 17,99 via bol.com

coming to my senses Alice Waters
Bron: bol.com

3. Midnight Chicken – Ella Risbridger

Oké, oké: we geven toe. Midnight Chicken is stiekem óók wel een kookboek. Maar daarnaast is het ook gewoon een autobiografische roman van de geweldige Ella Risbridger, die openhartig en eerlijk praat over mentale gezondheid en hoe eten cruciaal is om plezier in het leven – en in eten – te vinden.

> Midnight Chicken, € 29,99 via bol.com

Gebraden kip recept Midnight Chicken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

4. Garlic & Sapphires – Ruth Reichl

Wat doe je als je één van de beroemdste food recensenten van New York bent en je foto in de keuken van elk restaurant hangt – zodat het personeel je onmiddellijk herkent – maar toch liever anoniem blijft? Juist ja: je vermomt je en doet er alles aan om toch onherkenbaar uit eten te gaan.

Je snapt dat dat leidt tot hilarische verhalen over de verschillende typetjes die Ruth Reichl gedurende haar carrière heeft gespeeld: genoeg voer om een heel boek mee te vullen. Ook andere boeken van de beroemde food criticus (zoals Save The Plums en Zoeter Dan Wijn) zijn trouwens geweldig.

> Garlic & Sapphires, € 20,00 via bol.com

Garlic & sapphires
Bron: bol.com

5. The Sweet Life of Paris – David Lebovitz

Als er één stad is die tot de verbeelding spreekt wanneer het gaat om food, dan is het Parijs wel. In The Sweet Life of Paris neemt David Lebovitz je mee in zijn verhaal.

Net als velen is de Amerikaan gefascineerd door Parijs en besluit hij om naar de Franse hoofdstad te verhuizen. Eenmaal op zijn bestemming ontdekt hij er het beste van de Franse keuken, maar ook dat het clichébeeld van Parijs niet altijd klopt.

> The Sweet Life of Paris, € 17,99 via bol.com

The Sweet life of paris
Bron: bol.com

6. De Smaakbijbel – Niki Segnit

Sommige mensen koken liever zonder recept, maar gewoon op gevoel. Of sterker nog: ze bedénken liever recepten, beginnend vanaf nul. En hoewel we dat heel goed begrijpen, is het dan wél zo handig om een beetje achtergrondkennis te hebben van smaken die goed samengaan.

De Smaakbijbel van Niki Segnit is wat dat betreft het naslagwerk dat je nodig hebt, en ook de opvolgende Kookbijbel hoort eigenlijk op de boekenplank van iedere foodliefhebber.

> De Smaakbijbel, € 26 via bol.com

De Smaakbijbel als voorbeeld van boeken voor foodies
Bron: bol.com

7. Anthony Bourdain Remembered – CNN

Anthony Bourdain was jarenlang een grote bron van inspiratie voor Culy. De restaurants die hij bezocht, landen waar hij naartoe reisde, tips & tricks over koken die hij deelde: vele artikelen op Culy zijn gelardeerd met referenties aan Bourdain. Je begrijpt: we konden moeilijk een lijstje met boeken voor foodies maken zonder er ook maar iets van Anthony Bourdain in te verwerken.

Na zijn overlijden bracht CNN een boek uit waarin zijn meest legendarische quotes, herinneringen en foto’s werden gebundeld. We raden alle foodliefhebbers aan om dit boek te lezen, al zijn natuurlijk ook al zijn andere boeken aanraders van formaat.

> Anthony Bourdain Remembered, € 27,24 via bol.com

Anthony Bourdain remembered
Bron: bol.com

Meer leesvoer

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.