Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 17 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

De leukste culinaire hobby’s voor de donkere dagen

Tip om de donkere dagen door te komen: geef jezelf een nieuwe hobby. We hebben het hier uiteraard over culinaire hobby’s. We blijven wel Culy hè?

Van een eigen kookclub tot slow cooking en culinaire literatuur: dit zijn onze favoriete culinaire hobby’s.

Culinaire hobby’s voor de donkere dagen

1. Start een kookclub op

Trommel je foodie friends op, plan maandelijks een meeting in en sloof je voor die ene keer eens helemaal uit in de keuken. Of schuif aan bij ‘n clublid die die taak voor jou heeft volbracht.

Een 6-gangenmenu met aangepaste cocktails? Seafood boil op krantenpapier? Een gigantisch goed uitgewerkte taco-party? Of allemaal tegelijk? Als er íéts is wat je niet moet doen in een kookclub, dan is het wel denken in grenzen.

2. Ga wandelen met culinaire podcasts

Toegegeven: wandelen is misschien – na alle voorgaande lockdowns – niet meer de meest spannende hobby. Ware het niet dat het aanbod aan culinaire podcasts zó groot is, dat je eigenlijk alleen al daarom een rondje zou willen lopen.

Onze favoriete Nederlandse culinaire podcasts zijn Het Laatste Avondmaal, Wat Schaft de Podcast en Smaakmakers. Maar ook Bon Appétit Foodcast en Burnt Toast zijn geweldig. Oordopjes in en gáán!

3. Leg je toe op cocktails

Onze liefde voor cocktails wordt zo nu en dan weer aangewakkerd. Onlangs nog bijvoorbeeld, tijdens de lancering van Victor Abelns boek Cocktails met Victor. Hij leerde ons voor de gelegenheid twee cocktails maken en wij zijn weer hé-le-maal geïnspireerd om thuis vaker cocktails te brouwen.

Want in plaats van een biertje of een glas wijn, kun je net zo goed nadenken over een briljante cocktailpairing bij je gerecht. Wij kunnen je immers garanderen dat het genot van zo’n perfect gebalanceerde, zelfgemaakte cocktail groot is. Héél groot.

4. Ga voor slow cooking

Heb je de komende weken wat minder op de planning in vergelijking met de zomermaanden vol sociale activiteiten? Mooi, dan kun je net zo goed één van deze 7 slow cooking gerechten voor een lui weekend uitproberen.

Van Mexicaanse barbacoa tot Vietnamese pho en brisket van de barbecue: donkere dagen hebben zo hun voordelen!

Mexicaans stoofvlees recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

5. Fermenteren

Van alle culinaire hobby’s is deze misschien wel onze favoriet. Het blijft immers zo tof, die hele fermentatiewereld. Wij vinden het bijvoorbeeld leuk om één keer in de zoveel tijd een avond in te plannen om een voorraadje aan gefermenteerde hot sauce, kimchi en pickles aan te leggen. Ook zuurdesembrood, kefir en kombucha vallen natuurlijk onder die categorie.

6. Bakken

Cooking queen Nadiya Hussain drukte het ons laatst persoonlijk op het hart: bakken is een geweldige hobby. Niet alleen omdat het resultaat zo lekker is, maar ook omdat je er iets nieuws mee leert en omdat het zo therapeutisch werkt. En of je nou begint met hele simpele no bake gerechten of jezelf toelegt op baksels voor gevorderden (zoals Franse canelés): de hoofdzaak is natuurlijk dat je er lol aan beleeft.

7. Culinaire literatuur

Wij doen niets liever dan lezen over eten. Dat begint bij kookboeken, maar er zijn ook zó veel andere bronnen waarmee je je kennis kunt verrijken. Zo heeft Netflix fantastische series over food maar zijn er ook heel wat boeken met insights over de food wereld. Geen idee waar je moet beginnen? Dit zijn onze 7 favoriete boeken over eten die géén kookboeken zijn.

7 x boeken van (en over) Anthony Bourdain die je gelezen moet hebben

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.