Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 12 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

7 x slow cooking gerechten voor een lui weekend

Een keer in de zoveel tijd gunnen we onszelf een lui weekend waarin niets moet en alles mag. Perfect voor slow cooking gerechten dus, waarbij je dus voor een keer lékker je tijd kunt nemen.

7 x slow cooking gerechten voor een lui weekend

1. Mexicaans stoofvlees (barbacoa) met polenta

Je zou barbacoa kunnen zien als Mexicaans stoofvlees, of als een soort Mexicaanse pulled pork. Het is een waanzinnig lekker kostje, waarbij je een mooi groot stuk rundvlees ongeveer vijf uur laat sudderen in een mengsel van chipotlepepers en limoensap. Daarna valt het uit elkaar als je ernaar kijkt. Just the way we like it.

> Recept: Culy Homemade: Mexicaans stoofvlees (barbacoa) met polenta

Mexicaans stoofvlees: barbacoa
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

2. Vietnamese pho

Voor traditionele Vietnamese pho is tijd nodig, véél tijd. Perfect dus om een grote pan soep op het vuur te zetten en ondertussen je favoriete culinaire Netflix-series te bingen. Een goed recept voor pho vind je bij The Woks of Life, of in het leuke kookboek An An van Mai Nguyen.

Vietnamese pho als voorbeeld van slow cooking projecten
Bron: Pexels

3. Birria taco’s

We schreven er al eerder over: birria taco’s zijn misschien wel de ultieme taco’s. De magie zit ‘m in langzaam gegaard stoofvlees, waarbij het vet van het vlees na een tijdje komt bovendrijven. In dat vet worden de taco’s vervolgens gedoopt en gebakken. Pure decadentie dus, maar 100% genieten. Zelf maken is dan ook een fijne slow cooking activiteit, bijvoorbeeld met dit recept.

4. Zelfgemaakte gnocchi

Wat is er lekkerder dan een troostende kom gnocchi na een vermoeiende werkdag? Nou, zelfgemaakte gnocchi bijvoorbeeld. Het maken ervan is even een karweitje (we zeiden ‘t toch al: slooooow cooking!), maar de smaak is extra lekker. Zelfgemaakte gnocchi kun je trouwens makkelijk invriezen, zodat je die dus – na zo’n vermoeiende werkdag – altijd achter de hand hebt. Een goed basisrecept voor zelfgemaakte gnocchi vind je hier. En wil je helemaal los gaan? Maak dan gnocchi met een vulling: gnocchi ripieni.

Culy Homemade: zelfgemaakte zoete aardappel gnocchi met radicchio

5. Brisket van de barbecue

Brisket is zeg maar de heilige graal binnen het barbecuewezen. Doorgaans niet eenvoudig om te maken, maar als je er je tijd voor neemt in het weekend komt dat he-le-maal goed. Bovendien hebben we een handig recept van barbecuekoning Julius Jaspers. Dat móét je ooit ‘n keer gemaakt hebben in je leven!

> Recept: Brisket met kruiden: de klassieker van de barbecue

Brisket van de barbecue
Bron: Dennis Brandsma / Het complete bbq boek

6. Runderstoofvlees met bier en appelstroop

Zo’n volle pan runderstoofvlees is perfect voor in de koude maanden. Deze variant met bier & appelstroop is bovendien extra vol van smaak. Paar uurtjes laten stoven en daarna serveren met frietjes: slow cooking werpt ál-tijd zijn vruchten af.

> Recept: Culy Homemade: runderstoofvlees met bier & appelstroop

7. Zelf xiao long bao maken

Xiao long bao zijn dumplings met soep erín. Ja: dat lees je goed. Wanneer je erin bijt stroomt de soep eruit. Je eet ze op een grote lepel, zodat die de soep kan opvangen en je deze uit de lepel kunt slurpen. De dumpling met vulling blijft over en kun je hierna opeten. Je begrijpt dat het maken ervan een behoorlijk tijdsintensief karwei is, waar je de tijd voor neemt. Maar komt dát even goed uit: tijdens je luie weekend heb je alle tijd om jezelf daarop toe te leggen. Klik hier voor een goed recept.

xiao long bao soep dumplings
Bron: Pexels

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.