Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 13 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

7 x boeken van (en over) Anthony Bourdain die je gelezen moet hebben

Velen kennen Anthony Bourdain als die geweldige reiskok, bekend van zijn reisprogramma’s als No Reservations. Maar niet iedereen weet dat Bourdain ook een fantastische schrijver was. Van kookboeken tot strips en romans: die moet je in je kast hebben staan. Bovendien verschijnen er ook postuum mooie boeken over Bourdain. Culy maakte een lijstje met alle werken die je gelezen moet hebben.

Over de Kook

Het boek Over de Kook is nét verschenen. Het is een biografie van Bourdain, geschreven door zijn vaste producer Tom Vitale. Ruim zestien jaar lang reisde hij met onze culi held de wereld over. Hoe was het om te werken met Bourdain en: hoe was hij écht?

> Over de Kook – De wereld rond en achter de schermen met Anthony Bourdain – van Tom Vitale (Kosmos Uitgevers) is nu te koop voor € 21,99

Get Jiro!

In 2013 bracht Bourdain een stripboek uit (niet het laatste: enkele jaren later was er Hungry Ghosts) met de titel Get Jiro! Samen met co-auteur Joel Rose – die meerdere comics schreef – maakte hij een strip over Jiro: een meedogenloze sushichef, die bloederige avonturen beleeft in een door eten geobsedeerde wereld. Met prachtige illustraties.

> Get Jiro! van Anthony Bourdain en Joel Rose

Tot op het bot

Naast kookboeken en stripboeken zijn er ook diverse romans van Bourdain verschenen. Onze favoriet is ‘Tot op het bot’, dat in 1995 verscheen. De New York Times beschreef het boek als “scherper dan een Japans keukenmes, satirisch en buitengewoon zelfverzekerd”.

Het verhaal gaat over een New Yorks restaurant waar de chef een junkie is, de maffia probeert te infiltreren en de eigenaar wordt geschaduwd door de FBI. De jonge chef Tommy probeert ondertussen carrière te maken in die janboel.

> Tot op het bot van Anthony Bourdain is her en der tweedehands te koop

Beter wordt het niet

Het tweede kookboek van Bourdain, ‘Beter wordt het niet’, verscheen in 2017. Culy noemde het toen al een “heerlijk onorthodox rock ‘n roll kookboek”, want van Bourdain’s favoriete gehaktbrood tot aan ossobuco: alle recepten hebben een heerlijk, rauw Bourdain-randje. Hij schreef het boek samen met Laurie Woolever, zijn rechterhand die onlangs ook het boek ‘Wereldreizen’ uitbracht.

> Beter wordt het niet van Anthony Bourdain

Keukenconfessies

Wereldwijd werd Anthony écht bekend door zijn boek Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly, dat hij in 2000 uitbracht. Of, in het Nederlands: Keukenconfessies. In dit heerlijke boek klapte hij uit de school over alle geheimen in de horeca en de dirty kant van het vak. Niet voor niets is de ondertitel van het boek: “Seks, drugs en Haute Cuisine”…

Het boek leidde ook tot zijn eerste reisprogramma: A Cook’s Tour bij Food Network. Een must-read!

> Keukenconfessies van Anthony Bourdain

Les Halles kookboek

Bourdain was lang voordat hij zijn beroemde reisprogramma’s maakte actief als kok. Hij ging naar de koksschool en werkte daarna jarenlang bij diverse restaurants in New York. Hij stond bekend als dé man achter brasserie Les Halles in de Big Apple. Hij bracht in 2004 een kookboek uit met de gelijknamige titel, waarin hij robuuste recepten uit de brasserie deelde.

Het restaurant is in 2016 gesloten en was toen allang in handen van een andere chefkok. Na Bourdain’s dood in 2018 werd het een bedevaartsoord voor fans van de culinaire held, die bloemen, briefjes en kaarsjes achterlieten bij het restaurant.

Het Les Halles kookboek is niet makkelijk verkrijgbaar, maar wel een echte must-have.

> Les Halles kookboek van Anthony Bourdain

Wereldreizen

Onlangs verschenen: ‘Wereldreizen’. De officiële alternatieve reisgids van Anthony Bourdain en Laurie Woolever (Carrera Culinair). Het is een handleiding van alle culinaire plekken waar je volgens Bourdain geweest moet zijn. En dat zijn er veel, heel veel…

> Wereldreizen van Anthony Bourdain en Laurie Woolever is nu te koop voor € 25,- euro.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.