Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 18 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Waarom ‘Thuis Koken’ van David Chang zo’n te gek boek is (+ winactie!)

Als we je vertellen dat topkok David Chang – misschien wel één van de beroemdste koks van de wereld, dankzij zijn Momofuku-imperium – thuis bijna alles in de magnetron zet, hebben we vast je aandacht. In zijn nieuwe boek ‘Thuis Koken’ dat hij samen met Priya Krishna schreef, leert hij je om je niet druk te maken om recepten en om net zo hard van je magnetron te houden als hij doet. Wij vertellen je waarom dit boek een must-have is én: mogen 5 exemplaren weggeven.

Het nieuwe kookboek van culinaire held David Chang is niet het type kookboek dat je misschien verwacht. Er staat namelijk geen enkel recept in ‘Thuis Koken‘. Of nou ja, het bevat zo’n 100 recepten. Maar dat zijn geen recepten-recepten, snap je? David Chang en zijn co-auteur Priya Krishna (die je misschien wel kent van website Bon Appétit en The New York Times) willen je namelijk vooral leren koken zonder erbij na te denken, precies zoals hun ouders dat deden.

Netflix-tip: Breakfast, Lunch & Dinner is de nieuwe serie van David Chang

Leer koken met David Chang

Chang geeft je dus geen kant-en-klare recepten, maar deelt in plaats daarvan zijn favoriete gerechten en meerdere manieren waarop je een maaltijd kunt maken. Flexibiliteit is daarbij het toverwoord. En ja: daar komt vaak dus óók de magnetron bij kijken.

Zo wordt er vaak begonnen met een basisbereiding, bijvoorbeeld kippendijen in de magnetron garen of ossenstaart koken, daarna volgen er ideeën voor gerechten die je ermee kunt maken. Chang spoort je vervolgens aan om de ingrediënten (groenten, specerijen, kruiden) te gebruiken die jij voorhanden hebt of lekker vindt. Met de bedoeling dat je uiteindelijk je eigen verzameling favoriet kruiden en smaakmakers maakt. Dát is immers koken op je intuïtie en je eigen, persoonlijke smaak.

Het doel van ‘Thuis Koken’ is dan ook kristalhelder:

David Chang: “Eigenlijk hoop ik dat je na een tijdje nooit meer in dit boek hoeft te kijken. Dat is ook zo’n fabeltje: dat een kookboek iets is waar je steeds weer in moet kijken, tot de bladzijden vol vlekken van de kurkuma en olie zitten en het boek door het vele lezen helemaal uit elkaar valt. Je mag dit boek natuurlijk zo vaak lezen als je wilt, maar ik heb liever dat je zo goed leert koken dat je het niet eens meer nodig hebt.”

Omarm de magnetron

De hoofdstukken van het boek zijn ingedeeld in nuchtere categorieën als ‘Wat ik allemaal met de magnetron doe (ik zet bijna alles in de magnetron)’ en ‘Als ik geen rijst eet, eet ik waarschijnlijk noedels (vaak allebei: hoe meer carbs, hoe beter)’. Als je je nog niet al zielsverwant voelde van David Chang, dan nu toch wel.

Ook briljant: omdat volgens de auteurs alles draait om het op smaak leren brengen van je gerechten, laten ze je je persoonlijke smaakvoorkeuren ontdekken aan de hand van soorten chips (“Hou je van Sour cream & onion Pringles? Dan hou je van sterk, friszuur, zoutig en een beetje zoet.”).

Ze delen daarnaast hun favoriete ingrediënten en keukengerei, leren je technieken voor het bereiden van vlees en kip, de beste tips voor koken met de magnetron en hoe je de beste rijst kookt. Ook fijn: het hoofdstuk over vis kopen en bereiden; iets waar veel mensen toch nog altijd vrees voor hebben (Chang: “Wie heeft er nou een lokale visboer? Ik niet! Een realistische kijk op vis bereiden.”).

Voor foodies én voor dummies

Thuis Koken is niet alleen een ideaal kookboek voor foodies (en fans van David Chang), maar ook voor dummies. Je leert namelijk écht koken op je gevoel en de auteurs moedigen je aan om fouten te maken en daar van te leren. Het draait om koken met wat je in huis hebt, om improviseren en om koken als je geen vooropgezet plan hebt en weinig tijd. Dus écht om een betere thuiskok te worden.

Wat ons betreft is het een tijdloos boek, in dezelfde orde als ‘Zout Vet Zuur Hitte‘ van Samin Nosrat en Kookbijbel van Niki Segit. Zo’n te gek boek komt alleen één keer in de zoveel tijd voorbij.

Win dit boek!

Klinkt dit als het kookboek van je dromen? Culy mag van uitgeverij Carrera Culinair 5 exemplaren van ‘Thuis Koken’ van David Chang en Priya Krishna weggeven aan gelukkige Culy-lezeres. Je kunt het dus winnen!

Wil jij kans maken op dit boek? Stuur een mail naar [email protected] met in de onderwerpregel ‘Thuis Koken’ en vertel ons wat het gerecht is dat jij altijd hebt willen leren koken (of iets anders wat je nog wil leren in de keuken).

Vergeet niet je volledige adresgegevens te vermelden, zodat we het boek naar je kunnen opsturen.

De winactie loopt t/m 25 november 2021. De winnaars van de boeken krijgen bericht via e-mail. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd).

> Thuis Koken van David Chang & Priya Krishna (Carrera Culinair) is nú te koop voor € 29,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.