Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 1 aug 2017
Leestijd: 1 minuut

Video: zo maak je thuis een shrimp boil zoals in Louisiana

In de staat Louisiana, in het zuiden van Amerika, is het ongekend populair: shrimp boil of crawfish boil. Grote pannen met garnalen of rivierkreeftjes (ongepeld) worden gekookt met kruiden en groenten en vervolgens op krantenpapier uitgestort op tafel. Lekker, makkelijk én leuk om te doen met vrienden!

Mouwen opstropen

Voor een originele shrimp boil of crawfish boil worden grote pannen gevuld met zeevruchten als garnalen of rivierkreeftjes, maiskolven, uien, aardappelen en worst. Alles wordt in dezelfde pan gekookt en vervolgens op een grote tafel uitgestort. En dan is het een kwestie van mouwen opstropen en aanvallen!

crawfish boil

Old Bay

Kenmerkend voor de smaak van het gerecht, zijn de typische Cajunkruiden. Zo gebruiken ze hier graag Old Bay-kruiden. Dit specerijenmengsel bevat onder andere selderijzout, zwarte peper, chilivlokken en paprikapoeder en is kenmerkend voor de keuken in dit deel van Amerika.

Old Bay is in Nederland bijna niet verkrijgbaar, maar je kunt het goed vervangen door een zelfgemaakt kruidenmengsel. Zo gebruiken ze in bovenstaande video korianderzaad, mosterdzaad, chilivlokken, dille, piment en laurier.

shrimp boil

Wat je verder nog nodig hebt

Ook onmisbaar is citroen: voeg wat citroensap toe aan het gerecht of serveer met wat partjes citroen. Lekker fris! In veel recepten gaat ook nog een blikje bier in de shrimp boil. Hoeft niet, mag wel.

En vergeet tot slot de dipsausjes niet: in dit recept gebruiken ze cocktailsaus en gesmolten boter met wat knoflook en fijngehakte peterselie. Ook lekker: pittige sriracha-mayonaise of wat remoulade.

shrimp boil

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.