Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 25 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

8 x favoriete culinaire podcasts van het moment

Naast heel wat toffe boeken over eten en een gewéldig aanbod aan series voor foodies, komen er ook steeds meer culinaire podcasts bij. Omdat het aanbod zo sterk groeit, tippen we onze 7 favoriete podcasts van het moment, ter aanvulling op ons eerdere lijstje.

Lekker!

8 x culinaire podcasts

1. De kookboekenclub

Schrijver Ronald Giphart en tv-kok Danny Jansen zijn gek van kookboeken en die liefde spat ervan af in De kookboekenclub. Wekelijks nemen zij samen met de auteur een ander kookboek onder loep. Er wordt voornamelijk gepraat over de achtergrond van de boeken en de auteur, maar er wordt ook tijd gemaakt om uit het boek te koken en te proeven.

Naast het centrale kookboek uit de aflevering nemen ze ook een kookboek mee uit hun gigantische privé-collectie aan kookboeken. Je proeft de gezelligheid bijna door je koptelefoon heen.

Beluister De kookboekenclub op SpotifyApple Podcasts en Google Podcasts.

2. Visdetective

In deze podcast bespreken foodjournalisten Janno Lanjouw en Barbara Serulus de stand van zaken rondom vis. Rond de drie miljard mensen zijn afhankelijk van vis voor hun dagelijkse maaltijd, maar toch zorgen we niet goed voor de zee, rivieren en hun inwoners (maar liefst 90% van de vissoorten zijn bedreigd).

Iedere podcast wordt een specifieke vissoort uitgebreid besproken: van ‘sjoemelvis’ tot onderwaterintriges. Op een toegankelijke, prettige manier bespreken de twee een serieuzere kwestie, doorspekt met liefde voor eten. Aanrader!

Beluister Visdetective op Google, Spotify en op Dag en nacht

3. Wat schaft de podcast

Deze al langer lopende podcast heeft zijn toegevoegde waarde inmiddels wel bewezen. Jeroen en Jonas bespreken iedere twee weken een specifiek onderwerp rond eten. Van kreeft tot budget koken, van natafelen tot keukenontwerp, de twee heren babbelen er lustig op los.

De afleveringen zijn een aaneenrijging van lekkere recepten, hotspot-tips en een onuitputtelijke foodkennis.

Wat schaft de podcast is te luisteren op Spotify en Google. Check ook de Watschaftdepodcast website voor meer inspiratie.

4. Smaakmakers

Zegert van der Linde is een radiomakende hobbykok. Na jarenlange ervaring als radiomaker maakte hij van zijn hobby zijn werk en begon in 2018 met de tweewekelijkse culinaire podcastreeks: Smaakmakers.

In de podcast bespreekt hij uiteenlopende onderwerpen. Zo ging hij op bezoek op een varkensboerderij, spreekt hij prominente kookboekschrijvers en zoomt hij in op verschillende wereldkeukens. Eentje voor op het lijstje.

Smaakmakers is te beluisteren via Google, Spotify en Stitcher.

5. Miljuschka’s eetgeheimen

Miljuschka is natuurlijk bekend van haar populaire blog, waarin ze al veel recepten en persoonlijke inkijk in haar leven geeft. In haar culinaire podcast gaat ze met bekende Nederlanders in persoonlijk gesprek.

Herinneringen, verdriet of prachtige ervaringen rondom eten krijgen in de podcast een plekje. Hiermee bewijst ze dat eten méér is dan alleen een bordje lekkers en dat het een wezenlijk onderdeel van onze identiteit vormt.

Eetgeheimen is te beluisteren op SpotifyApple Podcast en Deezer.

6. Lullen over koken

De culinaire podcast Lullen over koken heeft een dubbele lading. Ze noemen zichzelf pretentieus, maar eigenlijk valt dat reuze mee. De ene (Joost Sommerdijk) weet veel over eten en de ander (Jasper Oudshoorn) weet veel van wijn. Iedere aflevering bespreken ze (zeer uitgebreid) een wijn die goed past bij een specifiek gerecht of product. Dat ze er echt iets vanaf weten, wordt al snel duidelijk.

Lullen over koken is te beluisteren op Spotify en Google

7. Mijn vader is een afhaalchinees

Deze culinaire podcast is al iets ouder, maar blijft geniaal. De podcast bestaat uit drie afleveringen waar je even de tijd voor moet nemen. Felicia Alberding gaat op zoek naar de herkomst van drie gerechten: Chinees, roti en kebab. Niet alleen de herkomst en de perfecte uitvoering van deze gerechten komen aan bod, maar ook de verhouding tot immigratie, cultuur en samensmelting.

Mijn vader is een afhaalchinees is te beluisteren op NPO 1 radio

8. Het Laatste Avondmaal

Worstenmaker en chef Samuel Levie heeft sinds kort een nieuw podcast: Het Laatste Avondmaal. Elke aflevering ontvangt Samuel vrienden waarmee hij een gerecht met een bijzonder verhaal kookt. Zo bijt hij de spits af met legende Jean Beddington en zullen ook foodhelden als Jonnie Boer en Alain Caron op de podcaststoel plaatsnemen.

Het Laatste Avondmaal is te beluisteren op Spotify of je favoriete podcast app. 

Het Laatste Avondmaal als voorbeeld van een culinaire podcast
Bron: We are out of office

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.