9 ultieme kooktrucs uit de Thaise keuken

Culy 15 okt 2013 Inspiratie

De Thaise keuken is een van onze favorieten. En eigenlijk is -ie helemaal niet ingewikkeld, als je een paar gouden regels aanhoudt. Verse ingrediënten, veel limoen, peper en gember, en uiteraard kokosmelk en vissaus!

1. Gebruik kokosmelk voor soepen, curry’s en stoofpotjes, in plaats van slagroom. Vol smaak en vaak wat lichter dan zware room.

2. Kokosmelk is ook een perfecte vervanger voor room in desserts. Of om (dessert)rijst mee te koken!

3. Als je knoflook en uitjes aanfruit, bijvoorbeeld als begin van een saus of stoofpotje, voeg dan verse gember toe. Goed fijn gehakt en niet téveel, dan gaat het overheersen. Hoe je gember goed vers houdt, leggen we hier uit.

Bron: Flickr

4. Gebruik vissaus. Als je er eenmaal mee begint, gooi je ‘t overal in. Het geeft zo’n diepe, warme smaak aan soepen, dressings, marinades, stoofpotjes, curry’s, enzovoorts. De echte ‘umami’ smaak. En het grappige is: het smaakt niet eens echt vissig!

5. Ga voor verse ingrediënten. Altijd. De Thai zullen nooit gember uit een potje of knoflookpoeder gebruiken. Kies verse limoengras, spartelverse vis, geurige knoflook, enzovoorts.

6. Limoensap in alles! Vooral bij pittige gerechten is limoen je beste vriend, omdat het een gerecht vaak nét fijn in balans brengt. Ook is het een mooie tegenhanger voor vet, bijvoorbeeld vette vis, romige soep of een gefrituurd gerecht.

Key Lime Rinds

Bron: Flickr

7. Kies koriander. Gebruik je normaal veel basilicum of peterselie, ga dan bij Aziatische gerechten eens voor koriander. Dat geeft je gerechten vaak een frisse en verrassende touch. Heerlijk bij curry’s, vis, groentengerechten… tsja, waar eigenlijk niet in? De Thai gooien de steeltjes overigens nooit weg; die hakken ze fijn en gebruiken ze als basis voor bouillon of marinades.

8. Chilipeper. Uiteraard! Met of zonder zaadjes; hoe pittig je je gerecht wil, is aan jou. Tip: niet alleen de zaadjes zijn heet, vooral de zaadlijsten (de witte ‘vliesjes’ aan de binnenkant waar de zaadjes in zitten). Vergeet die niet te verwijderen als je van milde Thaise gerechten houdt. Bekijk dit artikel om meer te leren over chilipepers.

9. Limoengras, galangal (laoswortel) en kaffir lime leaves (limoenblad) zijn echte smaakmakers uit de Thaise cuisine. Gebruik ze dan ook regelmatig! Veel supermarkten verkopen deze items tegenwoordig, of bezoek eens een toko, die hebben vaak een echt uitgebreid assortiment.

1918406276_aae29af656_z

Bron: Flickr

Reageer op artikel:
9 ultieme kooktrucs uit de Thaise keuken
Sluiten