Redactie
Redactie Inspiratie 6 apr 2013
Leestijd: 3 minuten

16 Aziatische ingrediënten om altijd in huis te hebben

Bij Culy zijn we fan van de Aziatische keuken: niet alleen om af te halen maar ook om zelf te maken. Met deze 15 Aziatische ingrediënten in je voorraadkast maak je ten alle tijd de lekkerste Chinese soepjes, delish sushi en simpele maar heerlijke roerbakgerechten. Even één keer inslaan en je hoeft alleen nog maar de verse ingrediënten te halen. Handig!

1. Sojasaus en tamari. Gebruik sojasaus bijvoorbeeld in plaats van zout als smaakmaker in soep, gebakken rijst, dressings of dipsausjes. Ook onmisbaar bij sushi natuurlijk. Glutenvrije tamari is handig om in huis te hebben als je gasten krijgt die een glutenvrij dieet volgen. Tamari is wel een stuk zouter dan sojasaus, dus gebruik liever te weinig dan te veel!

2. Vissaus. Een snelle en heerlijke smaakmaker in (vooral) de Thaise en Vietnamese keuken en lekker in dressings, dipsausjes en roerbakgerechten.

3. Rijstazijn. Heerlijk in vinaigrettes, marinades en dipsausjes.

4. Chilisaus, zoals sriracha of chili-knoflooksaus. Mis je wat pit in je Aziatische gerecht? Grote kans dat je het oplost met wat chilisaus. Je kunt deze goddelijke saus ook zelf maken.

5. Oestersaus. Deze zoetige en tegelijkertijd hartige saus voegt ‘umami’ toe aan eenvoudige groente-roerbakgerechten. Vegetarische versies zijn vaak gemaakt op basis van champignons in plaats van oesterextract. Ook lekker door je noodles.

6. Kokosmelk: Heerlijk romig en met een rijke, volle smaak. Koksmelk vormt een perfect match met curry’s, soepen en marinades.

Blikje kokosmelk

7. Currypasta: pittig en met een intense, diepe smaak. Geen enkel ander ingrediënt kan de plaats van deze pasta vervangen in Thaise curry’s. Ook lekker in bijvoorbeeld Thaise viskoekjes.

8. Rijstwijn (bijvoorbeeld sake) is in Aziatische keuken wat witte wijn in de Franse keuken is. Het geeft soepen, sauzen en marinades een diepere smaak en vooral in de Japanse keuken zie je deze wijn regelmatig terugkomen in recepten.

9. Misopasta, ook wel sojabonenpasta genoemd. Er zijn weinig ingrediënten zo veelzijdig als misopasta. Klassieker: als basis voor misosoep, maar gebruik het ook eens om een marinade met een Japans tintje te maken voor vis of vlees. Een gewoon Hollands maaltje gemaakt, maar mis je net dat beetje extra ‘oomph‘? Voeg wat misopasta toe!

10. Probeer eens geroosterde sesamolie in plaats van normale sesamolie: to die for. Geroosterde sesamolie heeft een waanzinnig lekkere, nootachtige smaak. Gebruik het in dressings, dipsauzen, marinades… waar eigenlijk niet in?

11. Rijst. Uiteraard! Hoewel elk land weer zijn eigen rijst specialiteiten heeft, zeggen wij: zorg ervoor dat je je eigen favorieten altijd op voorraad hebt. Denk aan: heerlijk geurende jasmijnrijst, bruine basmatirijst en plakkerige sushirijst voor je homemade sushi.

12. Noodles. Het is niet nodig om tien verschillende soorten noodles op voorraad te hebben om een een lekker Aziatisch gerecht te bereiden, kies ook hier gewoon je favorieten. Wees vooral niet bang om te experimenteren: Japanse udon noodles zijn ook yummy in een Chinese soep bijvoorbeeld.

13. Verse gember. We love it! Rasp het en gebruik vervolgens in Koreaanse marinades, Chinese soepen, Thaise dipsausjes en alles wat een pittige, licht frisse smaak nodig heeft.

14. Limoenen. Vooral in de Thaise en Vietnamese keuken zijn limoenen echt onmisbaar. Het geeft elk pittig en/of kruidig gerecht net die frisse twist.

15. Je houdt ervan of niet: koriander. Toch is dit kruid met een bijzondere, tikje zeepachtige smaak een belangrijke smaakmaker in de Aziatische keuken. Geen fan? Wie weet ga je de smaak toch waarderen als je er vaker mee experimenteert.

16. Last but not least: wasabi. Altijd goed voor wat extra kick! Niet alleen in sushi, maar ook in soepen, roerbakgerechten of dressings.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.