Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 15 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Bij Callao in Den Haag ontdek je dat de Peruaanse keuken zo veel meer is dan ceviche alleen

Chef Jaime Pesaque runt in Lima (Peru) restaurant Mayta, dat een plek veroverde in de ranglijst van Latin Americas’s 50 Best Restaurants. Diezelfde chef opende onlangs ook een Peruaans restaurant dat dichter bij huis is: in Den Haag om precies te zijn. Bij Callao is het een feest van smaken.

Peruaans

De Peruaanse keuken raakt ook in Nederland steeds meer in zwang en dat kunnen we alleen maar toejuichen, want wie wordt er níét blij van een geurig en kleurig bordje ceviche om de smaakpapillen mee wakker te schudden? Maar de Peruaanse keuken is nog zo veel meer dan ceviche alleen.

Aan Jaime Pesaque de taak om ons dat te tonen. De chef runt dus al een succesvol restaurant in Lima, en werkte daarvoor bij sterrenrestaurants in Spanje en Italië. De grootste naam op zijn c.v.: het wereldberoemde El Celler de Can Roca. Zijn restaurant Mayta is deels Pisco bar, deels fine dining restaurant.

Jaime Pesaque van Callas in Den Haag
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Callao in Den Haag

Bij Callao combineert de chef zijn klassieke keukentechnieken op innovatieve wijze met lokale producten en authentieke specerijen. Een mixje tussen traditioneel Peruaans en fine dining à la het hier en nu dus. En dat vinden we fijn.

Op de kaart staan – natuurlijk – kakelverse ceviches waarvoor de chef verse vis uit de buurt gebruikt. Daarvoor zit hij dan ook helemaal goed, daar in de Scheveningse haven. De verse vissen liggen prachtig uitgestald op ijs bij de bar voor de keuken.

Proef er bijvoorbeeld een ceviche van corvina met ‘Callao tijgermelk’, maïs, rode ui en geglazuurde zoete aardappel. Of een variant met gamba’s, octopus, gebakken calamari (zó lekker), aji-melk, zoete aardappel en maïs.

Gerecht bij Callas in Den Haag
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy
Ceviche bij Callao in Den Haag
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Causa & Pisco

Nog meer gerechtjes die we hier hebben geproefd en je moeten aanraden: de ‘causa escabeche‘ sowieso. Causa is een gerecht dat in elk Peruaans huishouden wordt gemaakt.

Het is een gerecht dat officieel afkomstig is uit het Andes-gebergte, bestaande uit laagjes aardappelpuree met hete pepers, avocado en tonijn of vlees. De versie die bij Callao op de kaart staat, heeft tonijn, escabeche saus, ei, avocado, rocoto-mayonaise en olijven.

Tonijn tataki bij Callas in Den Haag
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Maar je zou bijvoorbeeld ook kunnen gaan voor de pollo a la brasa: piepkuiken van het spit op z’n Peruaans, of de entrecote in tataki-stijl, met Oosterse saus, avocado, ingelegde ui en aardappelchips. Dat gerecht is er weer eentje uit de Nikkei-cuisine.

Wat je ook doet: vergeet niet om er een heerlijke Pisco bij te drinken…

Het adres van Callao in Den Haag:

Dr. Lelykade 29
2583 CL The Hague, Netherlands

Openingstijden: maandag t/m woensdag van 16:00 uur tot 23:00 uur, donderdag t/m zondag van 12:00 uur tot 23:00 uur. Reserveren kan online

Meer Peruaanse restaurants in Nederland:

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.