Redactie
Redactie Inspiratie 27 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Dit maakt El Celler de Can Roca tot het beste restaurant ter wereld

Iedereen heeft het altijd over Noma, maar van de nieuwe nummer één (beste restaurant van de wereld) weten we eigenlijk te weinig. Wat maakt het Spaanse restaurant El Celler de Can Roca zo speciaal? We vertellen je er graag meer over.

Lange tijd geleden, in augustus 1986, werd El Celler de Can Roca geopend door de twee broers Joan en Josep Roca. Hun jongste broertje Jordi Roca sloot zich bij zijn broers aan in 1997. Toen was El Celler nog gevestigd in een kleine ruimte, om de hoek bij hun ouders in Gerona.

El Celler is een echt familiebedrijf en al generaties lang is de familie Roca op culinair vlak actief. Zo runden de ouders van Joan, Josep en Jordi ook hun eigen restaurant ‘Can Roca’, waar de broers opgroeiden. De jongens hebben het dus niet van een vreemde…

In 1995 kreeg El Celler de eerste Michelinster toegewezen, de tweede kwam in 2002. Later, in 2007, verplaatste het restaurant naar hun huidige – veel grotere – locatie met 200 m² keuken, 200 m² wijnkelder, 200 m² restaurant en een waanzinnige tuin. Kort daarna, op 25 november 2009, kreeg het restaurant zijn derde Michelinster.

Wat maakt het restaurant nu zo bijzonder? De keuken is te omschrijven als modern en avant-gardistisch. Zo wordt er gebruik gemaakt van moleculaire kooktechnieken als sous-vide en is het daarom ook niet gek dat het restaurant wel wordt vergeleken met elBulli.

Bekende gerechten bij El Celler zijn gekonfijte olijven geserveerd in een olijvenboom, dansend ijs van zuurdesem, ceviche van kreeft verscholen onder de (afbeelding van) het hoofd van een tijger en sous-vide oesters. Laat je inspireren!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.