Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 27 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: chili con carne met koffie en vijf soorten bonen

We maken vandaag chili con carne met een twist! Door espresso door de chili con carne te mengen, krijgt ‘ie een rijke, diepe smaak. Érg lekker. En waarom zou je slechts kidneybonen gebruiken als je ook vijf verschillende soorten bonen kunt toevoegen? Voor een extra vrolijke chili con carne.

Voor dit recept is de keukenmachine je beste vriend. Het kost je 10 minuten om de boel aan de gang te brengen, daarna hoef je alleen nog maar 2 uur te wachten tot je chili klaar is.

Dit recept is ideaal om te maken als je gasten over de vloer krijgt. Je hoeft er namelijk amper voor in de keuken te staan. Én je kunt de hoeveelheden makkelijk vermenigvuldigen.

Wij gebruiken voor deze chili een mix van vijf verschillende soorten bonen. Je kunt uitkiezen wat je lekker vindt: kidneybonen, zwarte bonen, black eyed bonen, bruine bonen, cannellini bonen. Zorg dat de bonen samen ongeveer 800 gram wegen (uitlekgewicht). Ook tof om eens voor minder bekende Nederlandse bonen te kiezen, zoals krombek, kievitsbonen en citroenbonen bijvoorbeeld.

Ook interessant: Veel eters over de vloer? 10 gerechten voor veel personen

Chili con carne met espresso
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Chili con carne met espresso

Maal de uien en de knoflook fijn in de keukenmachine. Laat ze alvast zachtjes bakken in een grote stoofpan met een beetje olijfolie, op laag vuur. Voeg dan ook de komijn en chilipoeder toe, laat een minuutje bakken en doe het gehakt erbij in de pan. Laat het gehakt bruin bakken.

Doe ondertussen de verse chilipeper en de hele pot zongedroogde tomaten, inclusief de olie, in de keukenmachine. Maal tot een pasta.

Als het gehakt bruin is, kan de pasta van zongedroogde tomaten erbij. Voeg ook het halve kaneelstokje, de tomaten uit blik en twee kopjes espresso toe. Roer door, breng aan de kook en zet dan het vuur heel laag (gebruik eventueel een sudderplaatje). Leg een stuk bakpapier op de pan en daarna de deksel. Laat de chili zo ongeveer anderhalf uur zachtjes sudderen.

Giet de bonen af en roer ze door de chili. Laat ze nog 30 minuten mee sudderen, daarna is je chili con carne met espresso klaar!

Serveer de chili met rijst of brood, geef er guacamole bij en een flinke schep yoghurt of zure room. Lekker!

Meer lekkere chili recepten:

Chili con carne met espresso
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.