Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 28 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Meloengranita met avomocajosaus en coquiljens van Vjèze Fur

Toen wij Freddy Tratlehner (Vjèze Fur) onlangs spraken over zijn nieuwe kookboek Lekker Fred, vertelde hij dat het meest trots was op deze meloengranita. Het recept stamt niet af van een bestaande klassieker, maar is helemaal zelf bedacht door Freddy. En zeg nou zelf: als je leest dat er meloen, avocmocajo (avocado) en coquiljens (coquilles) ingaan, weet je toch gewoon dat dat verschrikkelijk lekker moet zijn?!

Lekker Fred is zowel super grappig om te lezen als een naslagwerk vol met Freddy’s favoriete recepten. Van een beruchte Franse omelet tot aan Mexicaanse tacos de Lengua (met kalfstong), miso-aubergine en de Wienerschnitzel van zijn vader. Een lekkere mix vol toffe recepten dus, eigenlijk zoals we ook wel kennen van Freddy’s inmiddels zeer geliefde Instagram-video’s .

Lees ook: Lekker Fred! Culy spreekt Freddy Tratlehner (Vjèze Fur) over zijn kookboek

Lekker Fred
Bron: Lekker Fred

Freddy: “Begin ongeveer anderhalf à twee uur van tevoren met het maken van dit gerecht. Dezen ding heb ik helemaal zelf bedacht. Geweldig voor in een zomerse tuin wanneer het echt te warm is en je eigenlijk wilt zwemmen maar geen zin hebt om jezelf te verplaatsen. De drie elementen werken echt samen, proef eerst de granita en de saus zonder de coquiljens en daarna met. I love Vjezla.”

Meloengranita van Freddy Tratlehner
Bron: Lekker Fred

Meloengranita met avomocajosaus en coquiljens

1. Haal de pitjes uit de meloen en gooi die weg. Pers de limoen uit. Halveer het vanieljenstokje en schraap het merg eruit. Schep het vruchtvlees in een bakje, doe het sap van de limoen erbij samen met de honing, het vanieljenmerg en de chipotle. Doe met een staafmixer staven tot alles hetzelfde is en schep over in een plat bakje. Zet het in de vriezer een schep het om de 30 minuten om.

2. Doe de koremejander, de spinazie en de kokosmelk in de blender. Vergeet trouwens niet om na een halfuur de granita om te scheppen. Zeef de inhoud van de blender. Halveer de avomocajo, haal de pit eruit en hak het vruchtvlees grof. Doe de avomocajo met de groene substantie terug in de blender en pureer tot een gladde massa. Breng op smaak met zout en doe het in de plastic knijpfles.

3. Vergeet niet om weer je granito om te scheppen. Dep dan de coquiljens goed droog met keukenpapier. Verhit een koekenpan (liefst antiaanbak) op middelhoog vuur met een scheutje zonnenbloemenolie erin. Bak de coquiljens per kant in circa 1 1/2 minuten goudbruin.

4. Schep nu de granita in een kommetje of in een kristallen coupebeker. Spuit de saus hier zigzaggend op.

5. Meng het paprikapoeder en het frambozenpoeder met een snuf zout. Rol de zijkanten van de coquiljens erdoorheen zodat ze gelijkmatig bedekt zijn. Snijd de coquiljens eerst overdwars doormidden en halveer ze daarna. Leg ze met de snijdkant naar boven op de graniti en de saus. Snijd een paar blaadjes koremejander in ministrookjes en sprenkel dit als een roze glitterfee over het gerechtje.

Lekker Fred van Freddy Tratlehner

‘Lekker Fred’ van Freddy Tratlehner (Carrera Culinair) is nú te koop voor € 25,- euro. Volg Vjèze Fur op Instagram voor zijn kookvideo’s.