Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 26 jul 2022
Leestijd: 5 minuten

Culy was bij de uitreiking van The World’s 50 Best in Londen: zo was dat

Twintig jaar geleden werd The World’s 50 Best in het leven geroepen: een internationale competitie voor de allerbeste restaurants ter wereld. Culy mocht dit jaar aanschuiven bij de jubileumeditie in Londen dankzij Villa Massa, die de award voor de snelste stijger sponsorde. Benieuwd hoe dat was? We leveren verslag.

Wat is The World’s 50 Best?

Even voor je beeld: The World’s 50 Best is makkelijk de belangrijkste uitreiking voor restaurants te noemen. Het is de reden waarom het Deense Noma zo bekend is, maar ook toprestaurants als El Bulli of Osteria Francescana. Om die top samen te stellen, struinen 1800 beoordelaars ieder jaar de meest veelbelovende culinaire plekken af.

Die groep bestaat uit een mix van chefs, journalisten en andere culinaire experts die de restaurants anoniem beoordelen. Dat dat een erg interessant lijstje oplevert, behoeft geen betoog. Dat de uitreiking daarvan een feestelijk spektakel is, ook niet. En dat we bij Culy behoorlijk in onze nopjes zijn om zo’n avond te mogen meemaken, al helemáál niet.

The World's 50 Best Restaurants
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo verloopt die avond

Hoe zo’n uitreiking van The World’s 50 Best eruit ziet? Kortweg: als een feestje met al onze (culinaire) helden onder één dak. Zo proberen we cool te blijven wanneer we bij het rode lopermoment op nog geen meter afstand van Massimo Bottura staan (niet gelukt). Maar ook andere wereldberoemde chefs als René Redzepi, Jordi Roca, Éric Ripert (die ook één van de beste vrienden van Anthony Bourdain was)…: ze zijn er allemaal.

En dan is er nog Hollywoodster Stanley Tucci, die zijn sexy negroni’s voor de gelegenheid links laat liggen en de avond aan elkaar praat. Eén van zijn eerste woorden wanneer we plaatsnemen voor de awardshow: ”Het is heerlijk om hier te zijn, dan kan ik ten minste met mijn vriend optrekken. Ik heb eigenlijk maar één goede vriend: Massimo”. We liggen aan je voeten, Stanley.

The World's 50 Best Restaurants
Massimo Bottura van Osteria Francescana / Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zenuwslopend gebeuren

Maar hoe humoristisch Stanley de show ook weet te houden (”Misschien zien jullie me op de afterparty, als ze me binnenlaten ten minste.”), voor de chefs is deze uitreiking vooral een zenuwslopend gebeuren. Sommige restaurants staan al jaren in de top (de vraag is dan natuurlijk: zijn ze gestegen of gedaald?), andere restaurants zien hun naam dit jaar voor het eerst op de lijst (spannend is dan vooral: op welke positie?).

Parallel aan deze top 50 worden bovendien nog een aantal aparte awards uitgereikt. Een award voor de hoogste nieuwkomer bijvoorbeeld, maar ook voor de beste vrouwelijke chef of – daarover later meer – de hoogste stijger ten opzichte van vorig jaar. Tof: die awards worden op hun beurt uitgereikt door voormalige awardwinnaars. Dat kan een langdradig gebeuren zijn, maar Stanley weet het tempo erin te houden: ”Gewonnen? Geen speeches. Sorry, ik weet dat je daar waarschijnlijk al drie jaar aan hebt zitten schrijven.”

The World's 50 Best Restaurants
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Opvallendheden

Die lijst met winnaars is inmiddels natuurlijk al enige tijd bekend, waarvan hier akte op Culy. Ter aanvulling delen we met liefde enkele opvallendheden.

Geen Nederlandse restaurants

Minder plezierig, wel opvallend: Nederland is met geen enkel restaurant vertegenwoordigd in de top. Vlaanderen doet het met drie restaurants beter. The Jane komt als nieuwkomer binnen in de top 50 (en dat meteen op de 23ste plaats), Hof van Cleve landt dit jaar op plaats 36.

En dan is er nog Hertog Jan at Botanic (een recent geopende zaak die we eerder tipten in ons lijstje voor culinair Antwerpen), nieuwkomer op plek 93. Wat wij dan meteen denken? In de gaten houden, die handel.

Zuid-Amerika

Wanneer de lijst van 50 naar 40 afloopt, valt meteen op hoe goed Zuid-Amerika vertegenwoordigd is. Zo zien we in dit segment zowel Leo (plaats 48, Bogotá), Oteque (plaats 47, Rio de Janeiro) als Boragó (plaats 43, Santiago).

Ook in de rest van de lijst zien we het continent overtuigend terug (meer dan bijvoorbeeld Azië, die de hardste klappen van de pandemie moest incasseren). Central in Lima staat dit jaar op plaats twee. Wordt dit de winnaar van 2023? De kans zit erin…

Kopenhagen: culinair mekka

En heb je The World’s 50 Best ook maar een béétje gevolgd de laatste jaren, dan kun je er niet omheen. Kopenhagen is aan het uitgroeien tot een culinair mekka. En dan hebben we het uiteraard niet alleen over voormalig winnaar Noma***, maar ook over nieuwskomers Alchemist en Jordnær.

Speech van de winnaar

En dan is er natuurlijk dus ook winnaar Geranium (uit Kopenhagen), door de beoordelaars van The World’s 50 Best bekroond tot allerbeste ter wereld. Chef Rasmus Kofoed licht toe:

”Ik heb iets opgeschreven voor het geval dat er iets magisch zou gebeuren. En we hebben magie gekregen!

Als jongere stelde ik mezelf veel vragen. Wie ben ik? Waar pas ik in deze wereld? Welke richting wil ik met mijn leven uit? Er is een punt in mijn leven geweest waarop ik niet gelukkig was met mezelf. Maar door Geranium is dat allemaal gekeerd: het restaurant geeft mijn leven richting en betekenis.” Afronden doet de chef met de woorden: ”…en nu tijd voor HYGGE!”.

Skål.

The World's 50 Best Restaurants
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
The World's 50 Best Restaurants
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.