Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 20 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit is hét beste restaurant ter wereld, volgens The World’s 50 Best

Chef Massimo Buttora zal vandaag wakker worden met een grote glimlach op zijn gezicht. Want zijn restaurant Osteria Francescana in Modena, Italië is gisteravond verkozen tot het beste restaurant ter wereld, van 2018. 

Osteria Francescana: het beste restaurant ter wereld

Gisteravond vond de bekendmaking van The World’s 50 Best Restaurants plaats: een lijst die jaarlijks wordt samengesteld door Restaurant Magazine in samenwerking met S. Pellegrino.

Het is een big deal in de restaurantwereld als je op die lijst terechtkomt. Want de restaurants worden gekozen door ruim duizend chefs, recensenten en andere critici. Inmiddels wordt de lijst gezien als één van de belangrijkste maatstaven voor restaurants ter wereld, naast de Michelin-gids.

Het beste restaurant ter wereld: Osteria Francescana
Bron: The World's 50 Best

Wie zijn de winnaars van 2018?

Osteria Franscena*** mag dus de titel ‘Beste Restaurant van 2018’ dragen, aldus The World’s 50 Best. En dat is niet voor het eerst: in 2016 behaalde het ook al de nummer één notering. Het restaurant dat afgelopen jaar tot beste was verkozen, Eleven Madison Park in New York, staat nu op nummer vier. Ook El Celler de Can Roca in Girona (Spanje) en Mirazur in Menton (Frankrijk) gaan het druk krijgen: zij eindigden op de tweede en derde plek. Gaggan in Bangkok (Thailand) staat nu op de 5e plek.

En ‘onze jongens’ van De Librije dan? Die kelderden naar beneden vanaf de 34e plek (2017) en eindigden nét buiten de top 50: op de 51e plek. Bekijk de volledige lijst met de beste restaurants van 2018 online.

Wie is Massimo Bottura?

Chef Massimo Bottura zette de boel in Italië flink op zijn kop toen hij Italiaanse klassiekers op een speelse, moderne manier begon te serveren. Zijn bekendste gerecht is misschien wel zijn dessert, genaamd ‘Oops I Dropped the Lemon Tart‘. Daarbij lijkt het – zoals de naam al weggeeft – alsof er een citroentaart per ongeluk op je bordje is gevallen.

De chef richtte recent de stichting Food for Soul op in Milaan: een internationale non-profit organisatie die zich inzet om daklozen van voedsel te voorzien. In zijn speech stipte hij nog even aan dat chefs een belangrijke rol kunnen spelen in het verbeteren van de wereld:

“I am going to use this spotlight to make even stronger the changes there are going to be. Feed the planet. Fight waste. Last week Henry Kissinger asked me for a selfie. It is unbelievable. We have to involve all the community of chefs … pushing the spotlight you have to make the invisible visible is extremely important.”

Meer weten

Meer weten over Massimo Buttura en Osteria Francescana? Kijk beslist nog even de aflevering van Chef’s Table waarin de chef wordt gevolgd:

Ook heel leuk is deze mini-documentaire van Mr Porter:

En recent was Massimo Bottura nog te gast bij Jimmy Kimmel:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.