Auke Sprangers
Auke Sprangers Culinair nieuws 26 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Het is zover: restaurant NOMA lanceert eigen productlijn

Je fantaseert er over of misschien ben je zelfs één van de gelukkigen die er een avond heeft mogen vertoeven: restaurant NOMA in Kopenhagen. Het beste restaurant ter wereld is voor velen een culinair doel om naartoe te leven (en sparen..). Goed nieuws op haalbaarder termijn: chef René Redzepi en team brengen een stukje NOMA naar je toe met een -hoezee!- eigen productlijn.

Want uiteraard heeft het innovatieve restaurant niet stilgezeten tijdens de crisis.

NOMA’s productlijn

Het Deense restaurant staat onder andere bekend om haar innovaties en heeft er daar dan ook een toegewijd fermentatielab voor opgezet. Door NOMA-documentaires als Ants on a Shrimp of A Perfect Storm hebben we al een beetje een beeld kunnen vormen van de inspirerende chefkok en zijn team.

Ook het aanstekelijke boek hoe thuis te fermenteren bracht een klein stukje NOMA richting je eigen keuken, maar nu wordt het nóg eenvoudiger.

Garum

Team NOMA liep namelijk al jarenlang met het idee om hun garum verder te ontwikkelen, zo bleek. Maar: te druk. Totdat er een zekere lockdown werd afgeroepen en er tijd ontstond voor verder onderzoek. Garum, ontstaan in de Romeinse tijd, is een gefermenteerde vissaus op basis van vis, zout en soms kruiden.

NOMA echter, geheel in de lijn der duurzame gedachte, wil aansporen om meer vegetarisch en veganistisch te koken, en komt daarom met een versie op basis van paddestoelen en eiwit. Zoals NOMA het zelf noemt: een umamirijke vloeibare seasoning.

Toekomst

Nog meer goed nieuws: dit is pas de eerste van een reeks home-cooking producten. “Na twee decennia vol onderzoek en ontwikkeling, openen we de NOMA voorraadkast om het beste te delen wat we gedurende die tijd hebben geleerd.”

Zet ‘m dus in je agenda: 1 maart is het zover. Wil je er vroeg bij zijn? Schrijf je in op NOMA’s projects website om op de hoogte te blijven van NOMA’s laatste ontwikkelingen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.