Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 26 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over amarenakersen (in die iconische pot)

Monchoutaart met amarenakersen, een klassieker waar op Nederlandse verjaardagsfeestjes al jaren van wordt gesmuld. De zoete rode kersen in suikersiroop zijn de guilty pleasure van Jan en alleman en wij begrijpen die Jan wel. De zoete, rode smaakbommetjes gaan al jaren over de toonbank in hun iconische pot, maar wat zijn die amarenakersen nu eigenlijk? En wat kun je ermee?

Waar komen de amarenakersen vandaan?

Die rode zoete bommen in die iconische Toschi pot komen uit Emilia-Romagna in Italië. Je weet wel, die provincie voor foodies waar ook de Aceto Balsamico, de ragù bolognese en de gevulde pasta’s vandaan komen.

Het recept voor de in suikersiroop ingelegde zure kersen is bedacht door Rachele Buriani, de vrouw van kruidenier Gennaro Fabbri. Haar “Marena con Frutto” was daarvan de basis. In 1905 bracht Gennaro de kersen op de markt in een soort keramische vaas met blauwwitte decoratie. Die vaas bood hij als dank voor het recept en liefde aan aan zijn vrouw.

Vandaag de dag kun je echte goede amarenakersen herkennen aan de pot. Vaak is ‘ie wit met een rood dessin (Toschi), maar er zijn veel andere verkopers die hun eigen creativiteit los hebben gelaten op de ‘vaas.’

Hoe worden amarenakersen gebruikt?

We kennen vast allemaal de monchoutaart met amarenakersen, maar het toepassingsgebied van de kersen gaat verder dan dat. Zo gieten sommige Italiaanse nonna’s een paar van de zoete kersen door hun ragù. Dit maakt ‘m ietwat zoetig en lekker stroperig.

Daarnaast zie je de amarenakers natuurlijk ook veel terug in patisserie, in ijs of in cocktails. En dus ook in hartige gerechten! In de ragù dus, maar bijvoorbeeld ook in zuurvlees of door een Oosterse stoof.

Daarnaast zijn de kersen ook de ideale partner bij kaas. In het zuiden van Italië heeft een jonge kaasmaker zijn eigen kaasbistro geopend midden in de natuur. Hij maakt hier gigantische blauwschimmeltaarten volledig bedekt met amarenakersen. Het hoeft geen betoog: die zoet-zout combinatie is natuurlijk heerlijk.

Zelf amarenakersen maken

Hoewel makkelijk te kopen, kun je de kersen ook zelf inmaken. In dit recept van Tess van Patesserie bestaat beschreven hoe het moet.

In dit recept worden normale kersen gebruikt, omdat zure kersen niet makkelijk te krijgen zijn in Nederland. Maar, zo leest het recept, ook met normale kersen is het genieten van de zoete smaakbommen. De kersen ontpit je, waarna je ze rustig laat inkoken met suiker, citroensap, vanille- en amandelextract en een scheut amaretto naar smaak.

Laat de kersen minstens zes weken trekken, voor je je eigengemaakte amarenakersen kunt proeven. Duurt even, maar dan heb je ook wat. Én genoeg tijd om een keramieken ‘vaas’ uit te zoeken of te beschilderen om ze in te bewaren. Je bent ten slotte een serieuze foodie of je bent het niet.

Van amarena tot hedelfinger: alles over kersen

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.