Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 9 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Kaassaus maken zonder pakjes en zakjes: zo doe je dat

Witlof met ham en kaassaus: you either love it or hate it. De meeste mensen van boven de 60 lijken het in ieder geval te loven, gezien het aantal keren dat het bij onze opa’s en oma’s op tafel werd getoverd. Ook een heuse favoriet: de bloemkool met kaassaus. Niet per se ónze favoriet, maar dan vooral omdat het altijd met zakjes gemaakt werd.

En we weten allemaal: gerechten from scratch zijn nu eenmaal veel lekkerder. En ja, dat geldt dus ook voor je kaassaus.

Wat kun je allemaal met kaassaus?

Kaassaus werd en wordt gebruikt voor bij een heleboel verschillende groenten: niet alleen voor de bloemkool, maar ook voor bijvoorbeeld broccoli en asperges. Die kun je natuurlijk koken, maar je kunt er ook een lekkere ovenschotel mee maken waar de kaassaus de topping van is.

Daarnaast kun je kaassaus ook aan andere dingen toevoegen. Aan je pasta, bijvoorbeeld (mac ‘n cheese! lasagne!), of aan je aardappelgratin. Ook kun je het over sommige gegrilde vissen of stukjes vlees heen gieten. Iets met mogelijkheden en eindeloos, dus.

Witlofschotel met ham en homemade kaassaus

Afbeelding van pasta met kaassaus
Bron: Unsplash

Zelf kaassaus of groentesaus maken

De basis van een kaassaus is een goede roux. Die maak je door boter te smelten en een gelijke hoeveelheid bloem toe te voegen, onder continu roeren. Zet het vuur laag en blijf roeren; na een paar minuten is de bloem gaar.

Voeg er dan melk aan toe, net zoveel tot je een goede substantie hebt bereikt. Als leidraad: je hebt ongeveer 50 gram roux nodig om een halve liter vloeistof te binden.

En nu komt het: voeg hieraan geraspte kaas toe. Dat is het, ja. Natuurlijk moet je ‘m ook op smaak brengen met zout, peper en eventueel mosterd – maar de kaas is de basis. Met een halve liter melk gebruik je iets meer dan 100 gram kaas.

Zorg daarnaast dat je niet te zuinig bent met de peper, zodat de kaassaus wat pit krijgt die veel gekookte groenten wel kunnen gebruiken.

En o ja, variatietip: je hoeft niet per se ‘gewone’ geraspte kaas te gebruiken. Kaassaus van bijvoorbeeld (harde) geitenkaas of blauwe kaas zijn ook heerlijk, en aan allerlei gerechten toe te voegen. Experimenteren kun je leren!

Deze verschillende soorten geitenkaas moet je een keer proberen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.