Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 28 jan 2021
Leestijd: 6 minuten

Mis je een ingrediënt? Hier is een lijst met alternatieven

Krampachtig vasthouden aan recepturen staat wat ons betreft niet gelijk aan het zijn van een goeie kok. Natuurlijk, sommige recepten zijn zó geniaal bedacht dat je ze het beste tot op het grammetje kunt afwegen (vooral bij bakwerk!). Maar er zijn ook een heleboel gerechten waarbij je meer speelruimte hebt en bepaalde dingen kunt vervangen door alternatieve ingrediënten.

Dus voor je naar de winkel spurt om dat ene ingrediënt in huis te halen, kijk dan even in je voorraadkastje. Misschien heb je nog wat in huis waarmee het ook kan.

Lijst met alternatieve ingrediënten

Alternatieven voor eieren

In zoet bakwerk

In zoet bakwerk kun je eieren vervangen door gepureerde banaan (65 gram voor 1 ei), ongezoete appelmoes (65 gram voor 1 ei), een mix van 1 eetlepel chiazaad en 3 eetlepels water (per te vervangen ei) of 60 gram yoghurt (per ei).

bananenbrood als voorbeeld van alternatieve ingrediënten
Bron: Culy

In quiche

Quiche maken zonder eieren, kan dat wel? Jazeker. De truc zit ‘m in silken tofu. Dit goedje kun je mixen en op smaak brengen (bijvoorbeeld met zwart zout, dé manier om het aroma van eieren na te bootsen, en/of met kurkuma, voor de kleur), zodat het een lopende massa met de consistentie van eieren wordt. Klik hier voor een goed recept.

Een andere mogelijkheid is om de quiche te vullen met een mengsel van room en geraspte kaas.

Eiwitten nabootsen

Een speciaal geval is eiwit. Wanneer je eiwit wil opkloppen (bijvoorbeeld voor meringues) maar geen eieren in huis hebt, kun je het vocht uit een potje kikkererwten opvangen en het opkloppen tot aquafaba. Lees er hier meer over.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Paneren

Als ingrediënten wil paneren met een crispy laagje, wordt vaak aangeraden om een schaaltje met een geklutst ei klaar te zetten en het ingrediënt daarmee in te smeren. Het paneermeel blijft op die manier beter plakken. Als je geen eieren hebt, kun je het ingrediënt insmeren met een laagje melk (eventueel op smaak gebracht met peper en zout). Vaak zijn vlees en vis trouwens al vochtig genoeg van zichzelf om het paneermeel op te nemen.

Alternatieven voor melk

Een scheutje melk

Heb je een scheutje melk nodig in een pastasaus, aardappelpuree of quiche? Dit kun je makkelijk vervangen door room (eventueel aangelengd met een klein beetje water). Onthoud dat melk zorgt voor romigheid, je zou er hier dus ook voor kunnen kiezen om een eetlepel van een romige kaas (zoals mascarpone of cream cheese) lopend te maken met een beetje water.

In bakwerk

In de meeste recepten is gewone melk één op één te vervangen door plantaardige melk. Heb je ook dat niet in huis? Vervang de melk door yoghurt of kefir (1-op-1). Als je ook dat niet in huis hebt, zou je ook een oplossing van water en gesmolten boter kunnen maken (gebruik 1,5 eetlepel boter voor 250 ml water) en daarvan dezelfde hoeveelheid als de melk in het recept kunnen gebruiken.

melk
Bron: Unsplash

Tip: plantaardige melk

Hou bij plantaardige melk in het achterhoofd dat sommige soorten een subtiel aroma hebben dat de smaak van je gerecht kan beïnvloeden (denk aan amandelmelk of hazelnootmelk). Stel jezelf altijd kritisch de vraag of dat aroma wel past bij de rest van het gerecht.

Houd ook in de gaten of je plantaardige melk gezoet is of niet. De veiligste optie is sowieso ongezoete melk. Mis je naderhand nog een zoetje, dan kun je altijd extra suiker (of andere zoetstof) toevoegen.

Alternatieve ingrediënten voor room

In sauzen en soepen

Een romig sausje kun je gelukkig niet alleen van room maken. Melk, mascarpone, cream cheese, ricotta… Zolang je alternatief ook over de nodige romigheid beschikt, kun je het inzetten als vervanger.

Is de textuur van je saus hierdoor te vast, dan kun je altijd nog een beetje melk of water toevoegen om het wat lopender te maken. Dit principe kun je ook toepassen bij soepen, aardappelpuree of gratin.

Herfstsoep met zoeteaardappel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Een algemene vervanger

Daarnaast bestaat er ook een algemene richtlijn om zelf een vervanger van room te maken, eentje die het dichtst komt bij de eigenschappen van volle room.

Meng hiervoor 1/4 deel gesmolten boter met 3/4 delen melk en roer goed. Dit mengsel kun je als 1-op-1 vervanger gebruiken van room. Ook het mengen van gelijke delen Griekse yoghurt en melk is mogelijk.

In toetjes

Wil je panna cotta maken zonder room? Dit recept laat zien hoe makkelijk het is met kokosmelk uit blik. Ook chocolademousse kun je ook makkelijk maken zonder slagroom of eieren en zelfs slagroom kun je bereiden met kokosmelk uit blik.

Vegan alternatieven voor room

Room vervangen door een plantaardig alternatief kan natuurlijk ook. Kokosmelk uit blik of de haverroom van Oatly zijn hier goede opties.

Koffie panna cotta
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Alternatieven voor citroen of limoen

Onderling zijn citroen en limoen heel goed inwisselbaar, maar wat doe je als je geen van beide in huis hebt? Wanneer citroen geen hoofdingrediënt is in hartige gerechten (zoals in pasta’s of saladedressings) kun je citroen vervangen door een scheutje witte wijn of appelazijn. Deze bieden een gelijkaardig zuurtje aan je gerecht.

Limoen in Aziatische gerechten

Heb je een Aziatisch gerecht voor je, waarbij een kneepje limoensap vereist is? Vervang het dan door een lepeltje tamarinde, deze pasta geeft een redelijk gelijkende friszure toon aan je gerecht.

Garnering Thaise broccolisoep
Fotografie: Nancy van Batenburg voor Culy

Alternatieven voor witte wijn

Witte wijn kun je vervangen door Verjus, door kippen- of groentebouillon of door witte druiven- of appelsap. Vuistregel: gebruik voor wat zuur een eetlepel witte wijnazijn of citroensap, per 250 ml bouillon.

Wil je liever een zoet effect? Vervang de wijn dan door suiker of honing.

Alternatieven voor rode wijn

Rode wijn in bereidingen kun je vervangen door kippen-, runder- of groentebouillon, maar ook door druiven-, granaatappel of cranberrysap.

Voor een wat zurige smaak of het ontvetten van bijvoorbeeld pannen kan je een eetlepel rode wijn- of balsamico-azijn gebruiken, per 250 ml bouillon. Gebruik voor een wat zoetere smaak suiker of honing.

Alternatieven voor koriander

Hoewel wij koriander fantastisch vinden, smaakt het kruid volgens sommige mensen naar zeep. Vervang in dat geval de koriander door peterselie en/of munt.

Alternatieven voor paneermeel

Paneermeel kun je vervangen door een gemalen restje oud brood, gemalen havervlokken, gemalen tortillachips of gemalen nootjes.

Vissticks uit de oven
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Alternatieve ingrediënten voor maizena

Maizena kun je makkelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt (anders proef je het terug).

Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken. Deze bindmiddelen kun je kopen bij de meeste natuurvoedingswinkels en binden bij een lagere temperatuur dan Maizena.

Meer kooktips?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.