Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 17 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: simpele vegan panna cotta met karamel en pinda’s

Als je nog nooit panna cotta gemaakt hebt, weet je wellicht niet wat voor een makkelijk te maken toetje dit is. Want panna cotta is echt in een handomdraai klaar, en nog ‘es goddelijk lekker ook. Wij maakten een vegan panna cotta waarbij de room vervangen wordt door kokosmelk (uit blik). Onweerstaanbaar lekker, zeker met wat gehakte pinda’s en een snelle (vegan) pindakaramel.

Het geheim van een vegan panna cotta zit in het gebruik van agar agar, zeg maar het plantaardige alternatief voor gelatine. Dit krachtige poeder zorgt voor de stevige, puddingachtige textuur die je wil hebben. Je vindt ‘t bij de toko, de biowinkel of de goed gesorteerde supermarkten.

Vegan panna cotta
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je de vegan panna cotta met karamel en pinda

Vet vier ramekins in met kokosolie en zorg dat je zo dadelijk ruimte hebt in je koelkast om deze weg te zetten.

Doe de kokosmelk, het vanille-extract, de vanillesuiker, de ahornsiroop en de agar agar in een pan en zet op medium vuur. Roer tot de agar is opgelost. Als het goed is begint het mengsel nu ook zachtjes te pruttelen. Roer nog 3 minuten door terwijl het mengsel zachtjes pruttelt en er een romige, iets dikkere massa ontstaat. Haal na 3 minuten van het vuur en check of er nergens meer klontjes van de agar agar te vinden zijn.

Verdeel het mengsel over de ingevette ramekins. Zet minstens een uur afgedekt in de koelkast.

Maak ondertussen de pindakaramel. Mix daarvoor alle ingrediënten samen in een kom en roer met een eetlepel onder elkaar. Blijf roeren tot je een gladde, zachte saus hebt. Zet apart.

Hak ook twee handjes pinda’s fijn (in de blender of met het keukenmes) en rooster in een koekenpan. Zet apart.

Na ongeveer een uur zou de vegan panna cotta opgesteven moeten zijn. Haal uit de koelkast, zet een bord op het kommetje en draai het kommetje om zodat de panna cotta op het bord komt te liggen. Lukt dit niet? Je kan proberen om de panna cotta voorzichtig los te maken met een scherp mesje.

Serveer met een grote lepel van de pindakaramel (die je in een halve cirkel uitstrijkt naast de panna cotta) en werk af met de gehakte pinda’s.

Vegan panna cotta
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer vegan recepten?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.