Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 25 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Wat is verjus en waar gebruik je het voor?

Onmisbaar in de Franse keuken, en toch hebben maar weinig mensen gehoord van verjus. Wat is het en nog belangrijker: wat kun je ermee maken?

Het klinkt als een soort jus, maar is het dat ook? Verjus is eigenlijk een sap, gemaakt van onrijpe druiven (maar soms ook van ander fruit, zoals onrijpe appels of kruisbessen).

Het wordt wél vaak gebruikt om je pan af te blussen als je daar net wat lekkers in hebt aangebraden, dus op die manier kun je er wel jus mee maken.

@noblehandcrafted’s Verjus ?

72 Likes, 3 Comments – The Meadow (@atthemeadow) on Instagram: “@noblehandcrafted’s Verjus ?”

Verjus in je vinaigrette… of macaron!

De smaakmaker wordt vooral gebruikt als vervanger van (wijn-)azijn of citroen. Je kunt er dus alle kanten mee op, want zuur past zowel bij hartig als bij zoet. In salades als vinaigrette, over vis of vlees en zelfs in cocktails of macarons!

Groen sap

De naam – die heel zwoel klinkt – stamt nog uit de Middeleeuwen, toen het goedje ‘vertjus’ werd genoemd. Letterlijk: groen sap.

Ze kennen het sap trouwens ook in de Syrische en Perzische keuken. Daar noemen ze het wel anders: husroum of abgora.

Wat kun je ermee maken?

Zin om ermee aan de slag te gaan in je keuken? Maak geroosterde asperges met verjus, mosselen, sprenkel het als dressing over oesters of verwerk het in deze cocktail van venkelwodka met verjus.

Waar koop je het?

In Nederland kun je de verjus van Prepluk kopen, of de lekkere Verjus du Perigord van Vanille Venture. Maar je kunt het ook zelf maken.

Dit vind je vast ook interessant:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.