Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 9 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Alles over zwart zout en waarom het een vega(n) vervanger is van ei

Er zijn van die kitchen hacks die je leven op slag een stuk aangenamer maken. Indisch zwart zout (kala namak) is daar ongetwijfeld één van. Vooral voor veganisten is het een échte must-have in de keuken en dit is waarom.

Veganisten weten als geen ander de smaak en structuur van dierlijke producten na te bootsen met creatieve kooktrucs. Soms is dat klusje zo geklaard, maar af en toe zijn er van die typerende smaken die niet zo eenvoudig zijn om zomaar op plantaardige wijze uit je hoge hoed te toveren. Er wordt wel eens gezegd dat de smaak van eieren moeilijk is om te creëren, maar daar is gelukkig óók een oplossing voor: zwart zout.

Ja je leest het goed. Zwart zout, oftewel kala namak (op z’n Indiaas) is een poedervormig zout met een – in tegenstelling tot wat je zou verwachten – roze kleur. Het zout heeft zijn naam te danken aan de zwart-paarse rots waaruit het zout wordt gewonnen, al blijft er van die zwarte kleur niet veel meer over als het eenmaal wordt verwerkt tot poeder.

Tartine de houmous à la betterave & avocat ET la petite pincée de sel noir d Himalaya (Sel Kala Namak)qui fait toute la différence. #vegan#vrunch#houmous#betterave#vegantoast#healthyfood#vegetourien#plantbased#glutenfree#avocadotoast#kalanamaksalt#

51 Likes, 0 Comments – Végét Ou Rien (@veget_ou_rien) on Instagram: “Tartine de houmous à la betterave & avocat ET la petite pincée de sel noir d Himalaya (Sel Kala…”

Het wondermiddel dat zwart zout (kala namak) heet

Zwart zout is in feit een mix van het steenzout met zwavelhoudende kruiden en specerijen. Door dit hoge zwavelgehalte heeft het zout precies de geur en smaak van eieren. Één lepeltje van het poeder volstaat om je gerechten de smaak en geur van ei te geven.

Wie benieuwd is naar dit naar eieren smakende zwarte zout, kan het beste even naar de Aziatische supermarkt afreizen. In de meeste toko’s ligt het Indische zwarte zout gewoon tussen de anderen specerijen en het is nog erg goedkoop ook.

My cupboard isn’t complete without kala namak. I add a sprinkle whenever I want a dish to have an eggy flavor – like in a #vegan egg salad sandwich or tofu scramble. It lasts forever & a little goes a long way. Visit your local Indian grocery store to get some, or it’s also available online. (Just don’t confuse it with Himalayan or Hawaiian pink salt. They are different things.) #vegansofiowa #veganpantry #whatveganseat #vegansofig #kalanamak #veganegg #veganfoodshare

278 Likes, 40 Comments – Cadry Nelson (@cadryskitchen) on Instagram: “My cupboard isn’t complete without kala namak. I add a sprinkle whenever I want a dish to have an…”

Soorten zwart zout

Let wel: er zijn verschillende soorten zwart zout, maar het is alleen de Indiase variant (kala namak) die naar ei smaakt. Er bestaat ook zoiets als black ritual salt, maar dit ‘zout’ wordt in de magie gebruikt om negatieve energieën te verdrijven tijdens rituelen. Black ritual salt wordt dus niet in de keuken gebruikt en is dus ook niét eetbaar!

Een tweede variant van zwart zout is black lava salt (ook wel Hawaiian black salt genoemd). Dat laatste is in werkelijkheid gewoon zeezout gemengd met geactiveerde houtskool. Deze zwarte zoutflakes zijn mooi als afwerking op gerechtjes, maar hebben verder geen specifieke smaak.

Lunchtime! Wat eet jij vanmiddag? Ik ga voor deze #okonomiyaki als lunch: een Japanse hartige pannenkoek met in mijn geval wortel, prei en champignons meegebakken in het beslag. Toppings: okonomiyaki-saus, mayo, gepickelde gember, kokosbacon, lente-ui, sesamzaadjes en nori-snippers. ✌? Het recept voor deze okonomiyaki komt uit het boek “Jackfruit and Blue Ginger” van @thesashadiaries. #jackfruitandblueginger #veganokonomiyaki #japanesefood #veganjapanesefood #japanesepancake #savourypancakes #dairyfree #eggfree #kalanamak #veganmayo #mayolijn #coconutbacon #pickledginger #veganlunch #plantaardig #vegannl #dutchvegan #vegannederland

130 Likes, 21 Comments – Shireen Bekker ? ?? (@tofu_puff_girl) on Instagram: “Lunchtime! Wat eet jij vanmiddag? Ik ga voor deze #okonomiyaki als lunch: een Japanse hartige…”

Hoe gebruik je zwart zout?

Zoals we eerder schreven is het Indiase zwarte zout erg populair bij veganisten. Kala namak is immers een goede toevoeging aan een vegan eiersalade of om een eiersmaak te geven aan je vegan mayonaise. In de Indiase keuken wordt het poeder tevens ook toegevoegd aan curry’s en kruidenpasta’s, mede omdat er in de Ayurvedische leer wordt aangenomen dat het zout goed is voor de spijsvertering en bloeddruk.

Maar de meest geschikte toepassing is misschien wel deze vegan scrambled tofu. In onderstaand filmpje zie je hoe eenvoudig je die maakt. Wij zijn in ieder geval fan van dit poedervormig zout, al is het maar omwille van de funky roze kleur…

VEGAN SCRAMBLED EGGS? ?

This is our recipe for Vegan Scrambled Eggs! We use tofu to recreate the perfect egg texture. We switch this recipe up from the usual tofu scramble. We use two types of tofu for this – silken and firm.

Meer over de veganistische keuken?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.