Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 5 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Laab is hot: alles over dit superlekkere gerecht uit Laos

Laab is van oorsprong een Laotiaans gerecht – uit Laos dus – maar je komt het ook weleens tegen in de Thaise keuken. Het wordt gemaakt met gehakt, vissaus, limoen, chili, munt en gepofte rijst.

Even voor de duidelijkheid: laab wordt ook wel larb genoemd of laap, dus je kunt het onder verschillende noemers terugvinden.

In het Londense verschijnt het op menukaarten van diverse hippe restaurants. Bijvoorbeeld bij Lao Café in Covent Garden en Kiln in Soho kun je je vork in deze frisse salade zetten.

Laab is een salade op basis gehakt – van rund, varken of kip – of vis en héél veel fijne smaakmakers. Die smaakmakers zorgen ervoor dat de salade zowel fris, zoet, zuur als pittig smaakt. En dat je niet kunt stoppen met eten.

laab

Wat zit er in mijn salade?

Voor laab wordt het gehakt op smaak gebracht met vissaus, limoensap, padaek (Laotiaanse vissaus) en verse kruiden zoals munt, koriander en Thaise basilicum. Het vlees wordt soms rauw, soms gebakken geserveerd.

Opvallend: er gaat vaak geroosterde gemalen rijst (khao khoua) over het gerechtje heen. Dat geeft een fijne, knapperige textuur en een notige smaak.

Soms krijg je nog een portie kleefrijst en rauwe groente bij het gerecht. Óf je verpakt de laab in slablaadjes, die je oprolt en opeet.

Bij Lao Café staan er maar liefst vier soorten op de kaart: een versie met gekookte lever (jaja!), een met geroosterde varkensnek, laab met gehakt van eend en een versie met een gefrituurde hele vis. Verder gaan erin: knapperige gepofte rijst, hele geroosterde chili’s, verse munt, gefrituurde sjalotjes, lente-ui en chilipoeder.

Bij Kiln serveren ze een versie met vis en gefrituurd citroengras. De witte vis wordt in stukjes verdeeld over de salade met verse kruiden, chili’s, vissaus en rijst.

Laab proeven?

In Nederland vind je laab vooral bij authentieke Thaise restaurants.

Maar zelf maken is natuurlijk het leukst. Hier vind je twee recepten van de chef van Kiln: eentje met vis, en eentje met rundvlees. En Bill Granger heeft een fantastisch recept voor laab met kippengehakt dat je binnen een mum van tijd op tafel zet.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.