Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 22 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Stracciatella kaas: een mooie mix tussen mozzarella en burrata

Kijk niet raar op als je stracciatella de komende tijd tussen de voorgerechten ziet staan op een menukaart. Want naast stracciatella ijs (je kent ‘m wel: vanille-ijs met stukjes chocolade), is er ook stracciatella kaas. En die is het waard om te ontdekken.

Wat moet je je voorstellen bij stracciatella kaas? Het is een Italiaanse kaassoort, die ook wel wordt aangeduid als stracciatella di bufala. Daarmee geeft deze kaas zichzelf ook meteen een beetje prijs: hij wordt gemaakt van buffelmelk. Het is dan ook een broertje van mozzarella en burrata.

Hoe ziet stracciatella kaas eruit?

Sterker nog: stracciatella kaas wordt gebruikt om burrata van te maken. Dat zit zo: stracciatella die bufala wordt gemaakt van kleine snippers wrongel, die worden uitgerekt. Grappig feitje: het Italiaanse woord stracciatella betekent ook zoiets als gescheurd of versnipperd. Zodra stracciatella kaas wordt gemengd met room, ontstaat burrata.

Net als burrata en mozzarella is deze kaas ook wit, alleen iets anders qua textuur en consistentie. Waar mozzarella een stevig bolletje is en burrata een zacht bolletje met vloeibare kern, is stracciatella kaas eerder te beschrijven als een soort uitgelopen burrata. Een beetje een mengeling tussen het draderige van mozzarella en het romige van burrata. De draden zijn overigens wel lekker zacht.

stracciatella kaas

Waar kun je het eten?

De kaassoort is vooral verkrijgbaar in de lente en de zomer, maar wordt het hele jaar door gemaakt in Italië, met name in de regio Apulië. Wij zagen ‘m voor het eerst opduiken in Bali (of all places…) waar hij praktisch op elke menukaart stond. Ook in Amsterdam duikt stracciatella kaas veel vaker op. Bijvoorbeeld bij Bar Centraal en het nieuw te openen Pastai.

Wil je een keer verse stracciatella kaas kopen voor thuis? Wij hebben ‘m helaas nog niet ontdekt bij de Nederlandse supermarkt of kaasboer. Je zou ‘m tot die tijd wél zelf kunnen maken

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.