Redactie
Redactie Inspiratie 11 mrt 2016
Leestijd: 3 minuten

Zelf brood bakken? Wij geven je tips!

Zelf brood bakken is wat ons betreft één van de leukste dingen om te doen. Het is even een werkje en in het begin zal het vast niet van een leien dakje gaan, maar als je het eenmaal vaker hebt gedaan zul je versteld staan van het resultaat. Wij geven je tips! 

Voor dit artikel zijn we uitgegaan van brood gemaakt van tarwebloem. Wil je meer weten over brood gemaakt van andere graansoorten? Laat het ons dan weten via onze Facebook-pagina of Twitter-account!

De juiste bloemsoort

Wat voor brood je ook bakt, bloem is het belangrijkste ingrediënt. Het is dus van groot belang dat je het juiste type kiest, want dit bepaalt uiteindelijk de structuur, kleur én smaak.

Bij het kiezen is vooral de hoeveelheid proteïnen in de bloem belangrijk. Dit zorgt uiteindelijk voor de vorming van gluten (hoe meer proteïnen, des te sneller gluten zullen ontstaan), en zonder gluten ben je kort gezegd nergens.

Zo bevat bijvoorbeeld patentbloem meer gluten dan ‘normale’ tarwebloem, evenals volkorenbloem en speciaal broodmeel. Houd hierbij rekening dat bijvoorbeeld volkorenbloem zorgt voor een donkere kleur en diepere smaak.

Gist of zuurdesem

Dan de rijsmiddelen, want we willen het liefst een luchtig brood dat flink mag rijzen in de oven. De bekendste is without a doubt gist, verkrijgbaar in droge korreltjes (die je activeert met behulp van een beetje water en suiker) of verse blokjes.

Naast gist kun je ook zuurdesem gebruiken. Dit is een natuurlijk rijsmiddel dat je zelf kunt maken met behulp van bloem en water. Het kost een tijdje (lees: dagen), maar de smaak van je brood zal nooit meer hetzelfde zijn.

Als je je deeg hebt gekneed en het klaar is om te rijzen let er dan op dat je het op een warme plek laat rusten. Dit kan gewoon in je keuken zijn, maar bovenop een hoge kast (warme lucht stijgt) of op een warme oven die inmiddels is uitgezet werkt ook. De ideale temperatuur ligt tussen de 21 en 26 graden.

Kneden tot je erbij neervalt

Er is geen deeg waarbij kneden zo belangrijk is als brooddeeg. Door te blijven kneden zorg je ervoor dat de gluten hun werk gaan doen waardoor het deeg niet in stukken uit elkaar valt als je eraan trekt, maar perfect elastisch wordt. Maar wanneer ben je eindelijk klaar?

In principe kun je aanhouden dat 10-12 minuten met de hand of 8-10 met de mixer kneden voldoende is, maar om zeker te weten dat je echt zover bent hebben we een aantal tips.

Let ten eerste op de looks van je deeg: is het licht glanzend en egaal? Dan ben je ready to rumble. Dit geldt ook voor deeg dat zijn vorm houdt, terugveert wanneer je erin prikt en deeg dat je zo dun kunt uitrollen dat je er bijna doorheen kunt kijken, zonder dat het scheurt.

Kun je bovengenoemde punten nog niet afvinken? Dan zul je toch nog even door moeten gaan.

Hoe check je of het brood gaar is?

Is je brood gebakken en twijfel je of het gaar is? Klop dan even op de onderkant. Als het hol klinkt is je brood gaar en mag de oven uit.

Weet je niet zeker of je het wel goed hoort? Leg het brood dan nog een minuut of vijf in de oven (desnoods op een lagere temperatuur) en controleer weer. Je zult gelijk het verschil horen!

miso brood

Onze favoriete broodrecepten

Er zijn natuurlijk duizenden recepten voor brood te vinden, dus om het je iets makkelijker te maken verzamelden wij ons favorieten:

Het makkelijkste brood dat je ooit zal maken

Zelfgebakken brood zonder te kneden

Homemade zuurdesembrood van Sophie Dahl

Gevlochten challah

Gevlochten challah
Culy.nl

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.