(Surinaams) broodje hete-ketjap-oesterzwammen van Raghenie Bhawanie
Raghenie Bhawanie geeft je een frisse kijk op het traditionele Surinaamse broodje hete kip, met haar (vega) versie op basis van hete-ketjap-oesterzwammen. Tof! Het is afkomstig uit haar kookboek ‘Madame Jeanette’ dat onlangs verscheen.
Een nieuw, modern kookboek over de Surinaamse keuken, maar dan met groenten in de hoofdrol? Dan heb je onze volle aandacht. Culinair columnist en receptschrijver Raghenie Bhawanie maakte een boek vol met dit soort recepten, van authentieke Surinaamse roti en pindasoep met boerenkool tot aan haar versie van het Surinaamse broodje kip. Da’s zonder de kip, maar mét hete-ketjap-oesterzwammen. En dat vinden we een geweldig idee.
5 vragen aan Raghenie Bhawanie: ‘De Surinaamse keuken leent zich uitstekend voor Hollandse groenten’
Raghenie over haar recept
Raghenie: “Ik zal dit recept geen broodje vegan ketjapkip noemen, maar oesterzwammen en koningsboleten zijn mijn go-to geworden voor het vervangen van kipfilet en doen er echt niet voor onder. Ze staan eens in de twee weken op mijn boodschappenlijst, want ze zijn inmiddels het hele jaar door goed te krijgen van Hollandse bodem. Als ze niet door een ragout of stoof gaan, gaan ze wel op een stukje toast met avocado en een gepocheerd eitje in het weekend. Ze zijn niet alleen ‘vlezig’, maar ongelooflijk smaakvol.
Deze hete-ketjapoesterzwammen gaan perfect op een Surinaams wit puntje (zie verwijzingen) met peper en zuur, maar eet je ook goed als bijgerecht naast nasi of bami wanneer je echt wilt uitpakken.”
Surinaams broodje hete-ketjap-oesterzwammen
- Verwarm de oven voor tot 220 °C. Scheur de oesterzwammen voorzichtig in repen. Probeer de repen even groot te houden, dat zorgt voor een gelijk garingsproces. Meng in een kom de oesterzwammen met de knoflook, ketchup, zoete ketjap, zoute ketjap, olie, het vijfkruidenpoeder en de chilivlokken. Verdeel de oesterzwammen op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 15 minuten in de oven tot de pad- denstoelen gaar en mooi bruin zijn. Schep ze halverwege de tijd om. Doe de oesterzwammen in een schaal en bestrooi ze met de fijngesneden bladselderij.
- Snijd als de paddenstoelen in de oven staan de Surinaamse puntjes in de lengte door- midden en smeer de snijkanten in met wat boter. Leg de broodjes met de snijkant naar boven op een tweede bakplaat en zet deze 5 minuten bij de paddenstoelen in de oven.
- Leg op elk bord een Surinaams puntje, verdeel de oesterzwammen erover. Bestrooi met nog wat chilivlokken en grof zeezout. Maak af met het zuur en eventueel wat plakjes avocado.
‘Madame Jeanette – Simpele Surinaamse groenterecepten met pit’ van Raghenie Bhawanie (Nijgh & Van Ditmar) is nu te koop.
Meer lekkere broodjes:
- Culy Homemade: broodje terong belado (sticky aubergine)
- Culy Homemade: het beste recept voor broodje hete kip
- Culy Homemade: broodje met ‘ndujagehaktballen in tomatensaus