Redactie
Redactie Broodjes 31 jan 2013
Leestijd: 2 minuten

Homemade zuurdesembrood met geitenkwark en gegrilde tomaatjes van Sophie Dahl

Dit heerlijke recept voor homemade (!) zuurdesembrood met geitenkwark en gegrilde tomaatjes van Sophie Dahl komt uit het heerlijke boek Van Seizoen naar Seizoen van Sophie Dahl (Carrera, € 24,90).

Zuurdesembrood is heel gemakkelijk zelf te maken. Als je het eenmaal weet lijkt de wereld van het brood bakken ineens een stuk minder angstaanjagend en ontoegankelijk. Dit is een verrukkelijk winters ontbijt, helemaal als je het afmaakt met een drupje goede olijfolie en een snuf zeezout.

untitled

Verhit de oven tot 200°C/180°C hetelucht-/gasoven 6. Roer de droge ingrediënten in een grote mengkom door elkaar en maak met je hand een kuiltje in het midden. Schenk de karnemelk in het kuiltje en werk de bloem er met draaiende bewegingen met je vingers geleidelijk aan doorheen.

Het deeg moet lekker zacht, maar niet te kleverig of elastisch zijn.

Als het goed is gaat het vrij vlug en je moet het deeg ook vooral niet te lang kneden. Maak er een bal van en leg die op een met bloem bestoven werkvlak.

Rol het deeg met je handen heel rustig tot een gladde bal en keer hem om. Leg het deeg op een met bloem bestoven bakplaat, snijd een vrij diep kruis in het midden en zet de plaat 40 minuten in de hete oven. Als je niet zeker weet of het brood al klaar is moet je even op de bodem kloppen. Als het goed is klinkt het vrij hol.

Zet de grill voor de tomaatjes alvast op de hoogste stand aan. Was de tomaatjes en maak ze goed droog, maar laat ze wel aan de tak zitten. Leg ze in een braadslede, bestrooi ze met peper en zout, sprenkel er een scheut olijfolie en balsamico-azijn op en strooi er de gehakte tijm over. Zet ze 5 tot 10 minuten onder de hete grill, of tot de velletjes beginnen te barsten en zwart beginnen te worden.

Besmeer je brood met geitenkwark en prak er een paar opengebarsten tomaatjes op. Heerlijk!

Zuurdesembrood met geitenkwark en gegrilde tomaatjes

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.