Culy Homemade: gevlochten challah

Culy 9 okt 2015 Diner

In de Joodse cultuur wordt op de vrijdagavond voor de sjabbat en bepaalde feestdagen traditioneel challah gegeten: een zoet brood wat veel weg heeft van brioche en prachtig wordt gevlochten. Culy ging er onlangs mee aan de slag en maakte deze variant. En geloof ons: dat is écht niet moeilijk!

Doe de 25 gram suiker bij het water met de gist. Laat ongeveer 10 minuten staan, totdat het begint te bubbelen. Doe de helft van de bloem door het gistmengsel en meng met een vork. Voeg ook de rest van de suiker toe en meng opnieuw.

Voeg nu de olie, het eerste ei en het zout (eventueel eerst samen los geklutst) toe aan het bloemmengsel en meng goed. Voeg tot slot de rest van de bloem toe en meng tot een glad, elastisch deeg in een standmixer met deeghaak of met je handen.

Laat 2-3 uur rijzen bedekt met een theedoek op een warme plek of een hele nacht in de koelkast (laat hierna wel het deeg eerst op kamertemperatuur komen voordat je verder gaat).

Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en rol met je handen uit tot strengen van 30-40 centimeter lang. Vlecht tot een challah (kijk hier voor een duidelijke beschrijving) en laat opnieuw 40 minuten rijzen, bedekt met een theedoek.

Verwarm je oven op 180 graden. Besmeer met een los geklutst ei met een beetje water of melk en top eventueel met maanzaad of sesamzaadjes. Bak in 20-30 minuten (afhankelijk van de grootte) gaar en goudbruin. Klop op de onderkant om te controleren of het brood gaar is: als het hol klinkt, is het gaar. Laat afkoelen en serveer.

Je kunt het brood verpakt twee à drie dagen bewaren. Serveer de challah bij de lunch, borrel of avondeten, of bewaar het voor bij je ontbijt en maak er wentelteefjes van.

challah2

Voor 1 grote of 2 middelgrote challah’s (challot):

  • 1,5 zakje instant gist
  • 350 ml warm water
  • 25 + 95 gram kristalsuiker
  • 750 gram bloem
  • 90 ml (83 gram) zonnebloemolie
  • 1 + 1 ei
  • 1 eetlepel zout (17 gram)
  • Optioneel: sesam- of maanzaad
Reageer op artikel:
Culy Homemade: gevlochten challah
Sluiten