Redactie
Redactie Diner 30 jan 2014
Leestijd: 2 minuten

Het makkelijkste brood dat je ooit zal maken

De gedachte dat brood maken alleen weggelegd is voor bakkers en uren aan kneedwerk kost, is allang achterhaald. Zo maakte New York Times journalist Mark Bittman onlangs dit super makkelijke recept, waarbij geen kneden aan te pas komt. 

Ook fijn: het hoeft niet een uur of 15 (!) te rusten, zoals bij dit no knead recept het geval is.

Het deeg in dit recept wordt vrij nat, wat ervoor zorgt dat de buitenkant super knapperig wordt, en de binnenkant luchtig en zacht. Precies zoals een brood in je dromen hoort te zijn…

zelfgemaakt brood

Handig: Dit is de truc om oud brood weer tot leven te wekken

Brood maken

Doe de bloem samen met het zout en de gist in een grote kom. Voeg het water toe en roer totdat het gemengd is, het deeg zal vrij slap aanvoelen. Bedek de kom met plasticfolie en laat in een warme omgeving (bijvoorbeeld boven op een kast in je huiskamer of keuken) vier uur rusten.

Besmeer je werkblad met een beetje olijfolie en leg hier het deeg op. Vouw het twee keer, en bedek losjes met plasticfolie. Laat nog een half uur rusten.

Verwarm nu, terwijl het deeg nog minstens een half uur moet rusten, je oven voor op 220 graden. Schuif een gietijzeren, keramische of een emaille pan met een inhoud van 6-8 liter in de oven terwijl hij opwarmt. Haal deze uit de oven wanneer het deeg zover is, en leg het voorzichtig in de pan met de naad naar boven.

Schud de pan voorzichtig als het deeg niet gelijk verspreid is over de bodem. Tijdens het bakken zal dit nog gelijkmatiger worden.

Bedek met een deksel en bak 30 minuten in de oven. Haal de deksel van de pan en bak nog 15-30 minuten, tot de buitenkant mooi bruin is. Haal het brood uit de pan en laat afkoelen op een rekje.

Serveer met roomboter of wat olijfolie en… Geniet!

Heb je dit recept gemaakt? Deel het met ons op Instagram of via Insta Stories! Tag @culynl en gebruik #culyhomemade voor een repost. Vinden we leuk.

Handig bij het brood bakken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.