Redactie
Redactie Lunch 16 nov 2013
Leestijd: 1 minuut

Zelfgebakken brood zonder te kneden

Weer een lekker receptje van lezeres Antoinette (eerder maakte ze deze tomatensaus met boter) en dit keer maakte ze een brood dat je niet hoeft te kneden. Kan het nog makkelijker? 

Doe het lauwe water in een grote kom en los hierin de gist op. Voeg het zout en de honing of suiker toe en roer door het water. Voeg vervolgens ook het broodmeel toe en meng met een stevige lepel. Het is als het goed is heel slap en vrij nat, laat je hier niet door afschrikken.

Dek af met plastic folie en laat 12 uur op kamertemperatuur rijzen.

Na twaalf uur is het deeg als het goed is flink gerezen. Bestrooi je werkblad met flink wat meel en stort hier het deeg op. Bestuif ook het deeg met extra meel en vouw vanaf de zijkant naar het midden toe. Doe dit ook met de drie andere zijden.

Leg het deeg terug in de kom, dek af en laat nog eens twee à drie uur rijzen op kamertemperatuur, of totdat het weer verdubbeld is in grootte.

Plaats een gietijzeren pan met deksel in de oven en verwarm deze voor op 250 graden (225 als je een hetelucht oven hebt). Haal de pan wanneer deze gloeiend heet is uit de oven en stort voorzichtig het deeg in de pan. Leg de deksel erop en zet de pan terug in de oven.

Bak het brood 30 minuten. Verlaag de temperatuur daarna naar 230 graden (200 voor hetelucht). Haal de deksel eraf en bak nog eens 15 minuten. Kijk goed of het brood wel gaar is en bak eventueel nog een paar minuutjes langer. Dit check je door op het brood te kloppen met je vuist en als het hol klinkt, is het goed.

brood

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.